Met gammel 'brandweerbusje' Europa door

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Met een klein, gammel ‘brandweerbusje’, eenendertig liter water, hamburgers en bier hebben Remco de Lang (30) en Ronald Forman (21) gekleed in brandweerpak, meegedaan aan Carbage run 2010, die plaatvond van 19 tot en met 23 juli. De originaliteitprijs hebben ze aan zich voorbij zien gaan, maar met een tweede plek zijn zij net zo tevreden. Remco: ,,Het was gewoon heel erg leuk.”

Door Amy van den Berg

Het doel van de Carbage run, die begint in Nederland en eindigt in Italië, is ‘lol maken’. En van dat idee waren Remco en Ronald wel gecharmeerd: ,,We vonden het gewoon leuk. We hadden er al eens van gehoord, en toen we een biertje hadden gedronken, besloten we meteen maar om het echt te gaan doen.” The Carbage run is een groot avontuur. De regel is dat je met een zo gek mogelijke auto komt en het mag een dagwaarde hebben van maximaal €500,-. Ronald: ,,Je rijdt een spannende, heuvelachtige route met een oud wrak.” Remco en Ronald hadden geluk: De brandweer in brandwijk had nog een busje staan die zij gebruikten voor een optocht. Dus aan het uiterlijk van het voertuig hoefden zij niet veel meer te doen. Aan de binnenkant moesten ze echter wel het een en ander veranderen. Remco: ,,We hebben een compleet bed gemaakt in het busje, met een ruimte daaronder zodat we onze spullen ook nog kwijt konden.”

In de week voor ze vertrokken werd het nog even spannend. Ronald: ,,Een week van te voren kwamen we erachter dat de motor het niet meer deed. We moesten snel aan een nieuwe motor zien te komen. Maar we hebben geluk gehad, twee dagen voor ons vertrek was onze auto weer in orde. Althans, dat hoopten we maar.”

De eerste dag deden de heren rustig aan, in de hoop dat de motor niet weer stuk zou gaan. Toen ze de eerste finish bereikten aan het einde van de dag, waren ze daarom ook zo blij als een kind. Remco: ,,Als je eenmaal begint wil je het natuurlijk ook afmaken. Dus een kapotte motor kun je dan echt niet gebruiken.”

In vijf dagen doorkruisten de heren Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Italië. Een rit van totaal 2500 kilometer. Volgens Remco en Ronald waren die dagen een gekkenhuis. ,,Heel veel mensen reden in de meest bizarre creaties. Er reed zelfs een Après Ski Hut en een auto met een draaitafel op het dak en een dj die de hele dag stond te draaien.” Maar de brandweerbus van Remco en Ronald deed daar niet voor onder: ,,Wij kregen ontzettend veel waardering van iedereen, omdat wij een heel klein busje hebben en maar 95 kilometer per uur konden. Wanneer we een berg op reden – wat heel moeizaam ging – stonden anderen bovenaan te wachten en te applaudisseren voor ons.”

Al met al is de reis best soepel gegaan, vinden Ronald en Remco: ,,Soms hielden we alleen wel even ons hart vast. De routes waren erg pittig. We moesten op een gegeven moment bijvoorbeeld gaan dalen met 32%, en vanwege de warmte deden de remmen van ons voertuig het tijdelijk niet meer. Met de handrem en terug schakelen hebben we het toen gelukkig kunnen oplossen. Maar het was wel heel spannend hoor.” Ook was het nog maar de vraag of de rest van de auto helemaal heel bleef: ,,Af en toe viel er een klomp roest op je arm tijdens het rijden. En op een gegeven moment liet de schuifdeur los. Maar het is allemaal goed gekomen, en dat soort dingen maakt het wel extra leuk en spannend.”

Volgend jaar zullen Remco en Ronald weer meedoen. Maar dan wel met ietwat meer comfort: ,,Dat zou wel fijn zijn ja. En we zorgen ook voor een grotere motor, want de auto moet harder kunnen rijden.” Hoe de auto er volgend jaar uit komt te zien, weten ze echter nog niet: ,,Dat bedenken we wel weer onder het genot van een biertje”.

advertentie
advertentie