Don Kros investeert volop in zichzelf

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Tennistalent

staat snel op

eigen benen

SLIEDRECHT - Het Kompas portretteert deze zomer talentvolle sporters uit Hardinxveld en Sliedrecht. De 13-jarige Don Kros woont in Sliedrecht, maar leerde op 6-jarige leeftijd tennissen in Hardinxveld. Na ook even les te hebben gehad in Sliedrecht vloog hij uit naar Rotterdam. Waar het talent vliegensvlug op eigen benen leerde staan.

Door Erik de Bruin

Het leventje van een talentvolle sporter is niet altijd even gemakkelijk. Don neemt dagelijks de bus naar Kralingse Zoom om vervolgens met de metro drie haltes door te reizen naar school. Vanuit school fietst hij naar de tennisschool waar hij onder begeleiding van een trainer elke dag aan zijn techniek schaaft en zijn snelheid en uithoudingsvermogen naar een hoger niveau probeert te tillen. Daarna is het snel omkleden, spullen pakken en op tijd de bus nemen zodat het avondeten niet wordt gemist. ,,Hij moppert wel eens dat hij geen vrije tijd heeft en altijd bezig is met huiswerk maken en tennissen”, vertelt zijn vader. Toch zou hij niet anders willen. Vanaf het moment dat Don voor het eerst tennis op televisie zag was hij verkocht. Het 6-jarig ventje werd lid van LTC De Merwede in Hardinxveld en oefende vaak met zijn buurmeisje, die een aantal jaren ouder is en inmiddels is verhuisd. Het talent kwam snel bovendrijven. ,,Hij won zo gemakkelijk toernooitjes dat de moeder van een andere speler ons adviseerde contact op te nemen met de tennisbond”, aldus zijn moeder. Zo gezegd, zo gedaan. Don was welkom en is al een aantal jaren (hij zit op een zogeheten LOOT-school met aangepaste lesroosters) bezig zich te ontwikkelen tot een tennisspeler die ooit misschien in de mondiale top-100 belandt. Al beseft hij ook dat die weg heel lang is. Voorlopig behoort hij tot de dertig beste Nederlandse tennissers in zijn leeftijdscategorie. Op het NK dat maandag 9 augustus van start gaat hoopt hij een paar rondes te kunnen overleven. Meer zit er waarschijnlijk niet in omdat er nog wel een groep tennissers is die er, met name qua kracht, bovenuit steekt. Jongens die meer trainingsuren maken en regelmatig deelnemen aan buitenlandse toernooien. ,,Het is heel simpel: hoe meer middelen je hebt hoe meer progressie je kan maken”, legt zijn vader uit. ,,Don heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Guus Koevermans (de zoon van oud-prof Mark Koevermans, red.) geen sponsors achter zich staan.” Hij moet roeien met de riemen die hij heeft en over veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline beschikken. In tegenstelling tot een aantal klasgenootjes dat bij Feyenoord voetbalt wordt hij bijvoorbeeld niet opgehaald met een busje. Hoewel het niet gemakkelijk is, laat hij zich niet uit het veld slaan. ,,Als je beter wilt worden, moet je doorzetten. Ik train vooral op de dingen waar ik niet goed in ben.” Tegen een sterkere tegenstander weet hij zich over het algemeen redelijk staande te houden omdat hij goed ballen terug kan spelen. Het liefst neemt hij echter het initiatief. ,,Ik vind het niet leuk tegen iemand te spelen die alleen maar hoge ballen terugspeelt. Je pakt er wel punten mee, maar je wordt er niet beter door. Ik wil telkens verbeteren en dan zie ik wel. Met veel doorzettingsvermogen kan je denk ik ver komen. Je moet alles goed beheersen.”

Hij kan inmiddels bogen op enige internationale roem. Tijdens een internationaal toernooi in het Drentse Meppel wist hij pasgeleden vier partijen op rij op zijn naam te zetten. Hij kwalificeerde zich voor dit prestigieuze toernooi door goed te presteren tijdens een toernooi in Letland. Ook is Don dit voorjaar afgereisd naar Tsjechië. Hij beschikte over de middelen doordat hij begin dit jaar in Sliedrecht werd verkozen tot Sporttalent van het Jaar.

advertentie
advertentie