Oranjefonds geeft 20.000 euro aan de Peulenhof

8 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het Oranjefonds heeft wijkvoorziening de Peulenhof een bedrag van 20.000 euro geschonken. Met dit riante bedrag én de giften van een viertal andere fondsen is de inrichting van de grote zaal voor een groot deel gefinancierd. Er wordt al druk gebruik gemaakt van de zaal. Na de zomervakantie moet de wijkfunctie van de Peulenhof echt vorm krijgen en wordt een gevarieerd programma gepresenteerd. Maar gewoon gezellig binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een krantje hoort er ook bij.

Door Wil Sommeijer

De Peulenhof is een nieuw centrum op de hoek van de Venusstraat-Peulenlaan, dat vorm geeft aan de woonzorgzone Neder-Hardinxveld Giessendam. Het gebouw biedt huisvesting aan Stichting Waardeburgh, IGO Servicepunt voor welzijn, wonen en zorg, Stichting SKEW en bewoners. Samen met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en Woningstichting Omnivera hebben deze instellingen een samenwerkingsovereenkomst getekend.

André Schoonderbeek, directeur van de IGO en grote animator achter de ontwikkeling van de wijkfunctie van de Peulenhof, is een blij man. Blij dat de wijkvoorziening tot stand is gekomen én blij met de giften. ,,Het is een prachtige zaal met een gezellige sfeer. Omnivera heeft hiervoor de ruimte gecreëerd. Voor de inrichting was ruim 40.000 euro nodig. Dat is veel geld, maar het is niet alleen wat je ziet zoals tafels en stoelen, maar ook wat je niet ziet, zoals inventaris om mensen te ontvangen en de apparatuur, maar met de giften is de financiering vrijwel rond.”

Schoonderbeek benadrukt het belang van een woonzorgzone voor de wijk. ,,Er wonen hier veel ouderen in de wijk en het idee is dat er voor ouderen relatief weinig gebeurt. We hebben dus een enquête uitgezet in de Peulen, ongeveer 1100 adressen, om zo een beeld te krijgen van de behoeftes van de bewoners en, ook heel belangrijk, of er mensen bereid zijn om mee te helpen als vrijwilliger. En dat is heel goed gelukt. Er zijn zo’n veertig vrijwilligers die actief meedraaien in de organisatie. De SKEW realiseert het activiteitenprogramma. En je ziet nu al dat er mensen komen, dat de loop er in zit. Er wordt ingeschreven op de activiteiten, er wordt gezellig koffie gedronken, de vrijwilligers zijn enthousiast. Dat loopt prima. In september komt er een echt activiteitenprogramma en dan moet die wijkfunctie echt goed vorm krijgen.”

Om de nodige pecunia bij elkaar te krijgen heeft Schoonderbeek een aantal landelijke en lokale fondsen aangeschreven die dit soort ontwikkelingen stimuleren. ,,En dan gaat het vooral over de maatschappelijke en sociale samenhang, dat mensen in hun omgeving met elkaar te maken willen hebben, dat er een ontmoetingsmogelijkheid is, dat je iets doet tegen vereenzaming. Heel veel oudere mensen zijn eenzaam. Het sociale netwerk dat ze hebben valt langzaam maar zeker weg. Uitgangspunt van een wijkfunctie is dat mensen nieuwe aanspreekmogelijkheden krijgen. Je doet mee aan een activiteit en dan kom je bijvoorbeeld een kennis van vroeger tegen. Nou, die kennismaking pak je dan weer op. Als je wekelijks in die recreatieruimte komt, ontstaan er toch weer nieuwe netwerken. Maar ook willen we dat jongere mensen van de ruimte gebruik maken om ook op die manier de samenhang en de contacten in de wijk te versterken. En om nog even op die fondsen terug te komen, die investeren echt niet in mooie stoelen. Waar ze in investeren is maatschappelijke samenhang. De fondsen vinden het van belang dat er initiatieven komen als deze, die er op gericht zijn dat je de sociale structuur in de wijk versterkt, dat je mensen uitnodigt om deel te nemen aan maatschappelijke verbanden zoals dat zo plechtig heet en daar de mogelijkheden voor creëert,”aldus André Schoonderbeek.

De recreatiezaal is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. In de ochtenduren bent u welkom voor een kopje koffie/thee, een praatje en een spelletje. De middaguren zijn voornamelijk bedoeld voor de activiteiten. Ook is er de mogelijkheid om de accommodatie te huren voor het vieren van een verjaardag of andere familiebijeenkomst. Informatie over de activiteiten is verkrijgbaar bij de SKEW, 0184-612771.

De vijf fondsen die een bijdrage aan de realisatie van de Peulenhof hebben toegezegd zijn; het winstuitkeringsfonds van de Rabobank 9000 euro, de A.A. de Haan Stichting 1000 euro, het fonds Sluyterman van Loo 3.913 euro, de Stichting R.C. Maagdenhuis 7.500 euro en het Oranjefonds 20.000 euro.

advertentie
advertentie