Beklimming Mont Blanc brengt ruim 550 euro op

19 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

SLEDRECHT/BLESKENSGRAAF - Het is Wilbert Hagenaar en Sebastiaan Terlouw gelukt. In juli stonden ze op de top van de Mont Blanc. Met deze klim van deze hoogste bergtop van Europa (4807 meter) die tegelijk een sponsoractie was hebben ze ruim 550 euro bij elkaar geklauterd voor de Werkgroep Hulp Oost Europa (HOE)-Bleskensgraaf. Het geld zal besteed worden aan een onderwijsproject in Szernye in de Oekraïne, waardoor zigeunerkinderen de mogelijkheid geboden wordt op een betere toekomst. Eerder vertelden de twee 25-jarige heren in Het Kompas dat ze de uitdaging in eerste instantie aangingen voor hun eigen lol en pas later bedachten dat het leuk zou zijn de klim ook nog te "misbruiken” om iets goeds te doen.

Door Margreet Strijker

Sebastiaan: ,,Het is zeker niet ongevaarlijk geweest, gezien de vele ongelukken eerder en later die week op de route. En achteraf gezien hebben we heel veel geluk gehad, dat we de top gehaald hebben, want de weersvoorspelling was niet al te best.” Hij vertelt dat ze op een gedeelte van de route tussen de vallende stenen door moesten lopen en dat ze van tevoren meer dan eens een reddingshelikopter hadden gezien. ,,Iets waar je niet echt zelfverzekerd van wordt. Maar het grootste probleem was het zuurstof tekort. Je loopt echt als een oud vrouwtje naar boven. Ik moest me zo concentreren dat Wilbert me op er op een gegeven moment op moest wijzen dat ik toch echt eens om me heen moest kijken. We bleken op een heel smal richeltje te lopen en ik kon de omgeving alleen vanuit mijn ooghoeken bekijken omdat ik anders mijn evenwicht zou verliezen. Je komt jezelf echt gigantisch tegen. Maar de sfeer in de groep was geweldig en het was heel bijzonder om mee te maken. En het mooie is, dat er nog steeds geld binnen druppelt voor de zigeunerkinderen. We hebben goede hoop de 600 euro te halen.”

Wie alsnog wil bijdragen aan de geslaagde toppoging, kan dat doen via rekeningnummer 342745700 t.n.v. HOE-Bleskensgraaf onder vermelding van Mont Blanc. Zie ook: www.hoebleskensgraaf.nl.

(Op de foto staan Sebastiaan en Wilbert het meest links.)

advertentie
advertentie