‘Helemaal geen onverpakt asbest’

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

,,Doe het maar op de Tweede Maasvlakte”, vervolgt de milieuadviseur. ,,Het is afgelegen en daar wordt meer asbesthoudend en ander zwaar verontreinigd afval gestort.” De Sliedrechtse boodschap is helder: geen onverpakt asbest aan de overkant van de rivier. De gemeente, Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven en het burgerinitiatief onder leiding van dominee Tanghé trekken gezamenlijk ten strijde waarbij ze de ene keer Delta, de exploitant van de afvalberging, tegenover zich vinden en de andere keer de provincie.

SLIEDRECHT - De provincie Zuid-Holland wil de vergunning voor de Derde Merwedehaven aanscherpen. ,,Als het gaat om stortgasbenutting en de emissie van fijnstof zijn we tevreden”, zegt Johan Vollenbroek, die in opdracht van de gemeente Sliedrecht de provinciale ontwerpbeschikking kritisch onder de loep heeft genomen. ,,De voorgenomen maatregelen sluiten aan op de Europese regelgeving met betrekking tot Best Beschikbare Technieken.” Een voortdurend terugkerend verhaal is echter dat de provincie in ‘Sliedrechtse’ ogen laks is als het gaat om het storten van asbesthoudend afval. ,,Op driehonderd meter afstand van de bebouwde kom kan je niet toestaan dat het los wordt gestort. Ook niet als het gaat om lage concentraties”, aldus Vollenbroek.

Door Erik de Bruin

Leo van Andel van bovengenoemde stichting, die er al vanaf de opening van de Derde Merwedehaven bovenop zit, is witheet en wrijft gedeputeerde Erik van Heijningen in de schoenen dat hij lak heeft aan de inwoners van Sliedrecht.

Vollenbroek kiest voor de diplomatieke weg en constateert allereerst dat ook het asbestverhaal in de ontwerpbeschikking goed in elkaar steekt. ,,Dat het onverpakt storten van asbesthoudend afval in grote concentraties niet wordt toegestaan is natuurlijk een positieve zaak. Ik hoef niemand in Sliedrecht eraan te herinneren dat de provincie een jaar geleden aanvankelijk niet onwelwillend was om in te stemmen met het werkplan van Delta, dat asbesthoudend afval ook op een andere manier dan big bags wilde storten en daarvoor nog steeds een gerechtelijke procedure uitvecht.” Er volgt een maar. ,,Lagere concentraties onverpakt asbest moet je ook niet willen toestaan. We gaan daarom een zienswijze indienen en als het niet wordt gewijzigd zou het goed kunnen dat we naar de Raad van State stappen.”

Volgens Vollenbroek schermt de provincie met het stortplan dat in 2003 is goedgekeurd waarin staat vermeld dat asbest in lage concentraties los mag worden gestort. Wat de afgelopen jaren dan ook heeft plaatsgevonden. ,,Het stortplan is echter nooit gepubliceerd. Wij weten er niets van en de gemeente Dordrecht ook niet. Als het niet tegenstrijdig was geweest met de vergunning die in 2002 is afgegeven was dat ook geen probleem geweest. Het is echter wel tegenstrijdig omdat in de vergunning staat dat asbest alleen verpakt mag worden gestort. Om die reden denken we juridisch sterk te staan.”

advertentie
advertentie