Baggeren in Panamakanaal

9 september 2010 om 00:00 Voorpagina

De Quibian I is dan ook bestemd om in dat wereldberoemde kanaal te gaan baggeren. In de loop van 2011 wordt het schip afgebouwd en afgeleverd aan eigenaar Panama Canal Authority, de beheerder van het kanaal. Het kanaal bestaat in 2014 honderd jaar en ondergaat op dit moment een enorme uitbreiding, zodat ook schepen van de huidige en toekomstige generaties kunnen passeren. De Quibian I neemt aan die werkzaamheden deel en wordt later ingezet voor het onderhoud van het kanaal. De QUIBIÁN I is vernoemd naar een belangrijke inheemse vorst die Panama verdedigde tegen de Spaanse indringers in de zestiende eeuw. IHC Merwede bouwt de cutterzuiger volledig conform de specifieke eisen van het Panamakanaal zoals die door ACP zijn geformuleerd. De cutterzuiger werd gedoopt door Ana Matilde Alemán, echtgenote van Alberto Alemán Zubieta, CEO van Panama Canal Authority.

Cutterzuiger Quibian I tewatergelaten SLIEDRECHT - Voor de plechtige tewaterlating van snijkopzuiger Quibian I waren maandag enkele bezoekers uit het historische gebied van het Panamakanaal naar de werf van IHC in Sliedrecht gekomen.

De Quibian I is uitgerust met een elektrisch aangedreven snijkop en lieren, speciaal geschikt voor harde bodems en kan werken tot een diepte van vijfentwintig meter. Het schip heeft drie baggerpompen, waarvan één ondergedompeld en enkelwandig en twee aan boord en dubbelwandig, met identieke slijtstukken. De machinekamers en binnenboordpompen staan hoofddek niveau, zodat alles makkelijk toegankelijk is. De accommodatie is zwaar geïsoleerd en motorcontrolekamer en baggercontrolekamer staan allemaal op trillingsdempers voor extra comfort voor de bemanning. Om tussen het drukke verkeer op het kanaal te kunnen opereren zijn speciale voorzieningen aangebracht. Het aantal schepen dat jaarlijks door het kanaal vaart, is namelijk van 1.000 in de begintijd van het kanaal gestegen tot 14.342 in 2009. Dat zijn er gemiddeld veertig per dag en aangenomen mag worden dat door de drastische verbreding van het kanaal dat aantal alleen maar zal toenemen.

advertentie
advertentie