‘Eenderde stroom uit zonnepanelen’

Algemeen

,,We hebben de zonnepanelen geplaatst vanuit ideologisch oogpunt, maar het staat of valt wel met de subsidies die je ervoor krijgt”, valt Arie nuchter met de deur in huis. ,,Wij hebben de panelen in 2003 geplaatst; toen konden we namelijk nog net gebruik maken van een gunstige regeling. De kosten van de panelen en het subsidiebedrag kwamen toen behoorlijk dicht bij elkaar. We hebben bijna alles vergoed gekregen. In twee jaar tijd hebben we de panelen terug verdiend. Tegenwoordig duurt dat langer afhankelijk van het gebruik en de subsidie.”

SLIEDRECHT - Wie vanuit Sliedrecht over de dijk richting Papendrecht rijdt, kan het huis van Arie en Ellen den Adel bijna niet missen. Het witte huis op Baanhoek 345 heeft een uniek uiterlijk door de op de muren geschilderde handen en de fleurige luxaflex die een zonsondergang voorstelt. Van beneden af iets minder goed te zien, maar niet minder uniek, zijn de 28 zonnepanelen die de familie op het dak geplaatst heeft. ,,We halen er één derde van onze stroom uit”, vertelt Arie. Een gesprek met het duurzaam levende stel over groene energie, fair trade producten en ecologische ‘wasballen’.

Door Ariënne Megchelsen

Nu verdient het stel zelfs aan de zonnepanelen. ,,Al is dat wel nihil hoor”, zegt Arie. Naast de voordeur hangt de meterkast, waarin op een apart metertje te zien is hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. ,,Kijk, sinds 2004 hebben ze 157.093 kilowatt opgeleverd.” De stroom die de panelen opwekken, wordt niet opgeslagen, maar teruggestopt in het net. ,,Je moet het zien als een oude auto”, legt Arie uit. ,,Als je daarmee een kilometer achteruit rijdt, zie je op het metertje de cijfers ook achteruit gaan. Dat is met deze stroom ook zo. Als ik tweehonderd kilowatt opwek en ik verbruik er honderd van, dan draait de teller honderd kilowatt terug. Als we bijvoorbeeld op vakantie geweest zijn, staat de teller altijd lager dan toen we weggingen.”

Behalve het gebruik van groene stroom proberen Arie en Ellen ook op andere gebieden duurzaam te leven. ,,Het ziet ernaar uit dat we net de dertig jaar niet gaan halen met het koffiezetapparaat”, lacht Arie. ,,Ook de wasmachine hebben we al dertig jaar. Ik houd niet van dingen weggooien. Als er iets stuk is, probeer ik het eerst zelf te maken. Dat vind ik een sport.” Terwijl Arie regelmatig in de Kringloopwinkel te vinden is, brengt Ellen wekelijks een bezoek aan de Wereldwinkel. ,,De mensen in ontwikkelingslanden hebben ook recht op een goed bestaan”, vindt ze. ,,Voor hetzelfde geld was ik in zo’n land geboren! Als je weet dat er iets niet goed is, moet je er iets aan doen. Kijk maar naar chocola; als je weet dat die door kinderen wordt gemaakt, dan koop je die toch niet meer?” Speciaal voor het interview heeft Ellen haar ecologische ‘wasbal’ op tafel gelegd. ,,Die kwam ik op internet tegen toen ik voor mijn dochtertje op zoek was naar een verantwoorde bal, één die niet door kinderen gemaakt is. In de webwinkel Ecologisch kwam ik deze bal tegen; hij vervangt wasmiddelen en is veel goedkoper. En hij werkt heel goed.”

advertentie
advertentie