Gemeente investeert in Kerkbuurt

11 november 2010 om 00:00 Voorpagina

Wethouder Hans Tanis zei aan het eind van de bijeenkomst dat hij grote betrokkenheid had opgemerkt. Hij was verheugd over het feit dat ongeveer een kwart van de bewoners en winkeliers op de uitnodiging was ingegaan om de startbijeenkomst bij te wonen. De circa zeventig tot tachtig aanwezigen luisterden in de eerste helft van de avond naar de presentatie van adviesbureau BRO, dat door de gemeente is gevraagd gestalte te geven aan de ontwikkelingsvisie. Hetgeen gebeurt in samenwerking met winkeliers, bewoners, de gemeente en een beleidsadviseur van de Kamer van Koophandel. Een afvaardiging van hen neemt plaats in een commissie die BRO begeleidt. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad medio maart een concreet en breed gedragen actieplan krijgt gepresenteerd.

Winkeliers en bewoners geven eerste aanzet SLIEDRECHT - Het Kompas Hardinxveld-Giessendam plaatste gisteren op de voorpagina een artikel over leegstaande winkelpanden in het centrum. Ook in de Sliedrechtse Kerkbuurt is sprake van leegstand en dalende bezoekersaantallen. De hoogste tijd dus om eens de koppen bij elkaar te steken en een overkoepelende visie voor de hele Kerkbuurt te ontwikkelen. Dinsdagavond werd daar een aanzet toe gegeven met een bijeenkomst in het CJMV-gebouw aan de Stationsweg.

Door Erik de Bruin

,,Hoe zit het met het kostenplaatje?”, vroeg de eigenaar van een winkelpand in de Kerkbuurt aan het eind van de avond. ,,Dit voortraject is voor onze rekening”, antwoordde Tanis. ,,Als de ontwikkelingsvisie op tafel ligt zullen we moeten kijken wat financieel uitvoerbaar is. Het zal u bekend zijn dat de gemeente bezig is met een bezuinigingsslag en dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Aan de andere kant heeft de raad duidelijk aangegeven dat de gemeente moet investeren in de Kerkbuurt. Anders waren we hier niet aan begonnen.”

Suggesties

De eerste aanzet tot de ontwikkelingsvisie werd dus gegeven in de vorm van een startbijeenkomst. De aanwezige bewoners en winkeliers konden in de tweede helft van de avond ideeën en suggesties aandragen. ‘Maak van de Kerkbuurt de P.C. Hooftstraat van de Alblasserwaard’, was één van de hartenkreten. Hoewel deze opmerking volgens Frans Duijnhouwer, die de bijeenkomst presenteerde, lacherig was bedoeld, schoot het bij de eigenaar van een winkelpand (hierboven is hij al even genoemd) in het verkeerde keelgat. ,,Het is een belachelijke opmerking. Met alle respect, maar daar heb je in Sliedrecht de klanten niet voor. Je hebt hier geen grote koopkracht.”

Hij vindt sowieso dat men niet te hoog van de toren moet blazen. ,,Plannen maken is mooi, maar houd wel rekening met demografische ontwikkelingen. Ik heb onlangs in het Financieel Dagblad een verontrustend verhaal gelezen over bevolkingskrimp.” ,,Natuurlijk kennen we die gegevens - Rabobank Nederland heeft er ook een uitgebreid rapport over geschreven - maar u stelt het dramatischer voor dan het is”, reageerde de wethouder.

Het idee van de avond was dat iedereen alles kon roepen. Dat werd dan ook gedaan. Hierdoor ontstond een goed beeld van wat verbeterd dient te worden. Zo werd onder meer gepleit voor meer parkeergelegenheid (‘maar alleen als het gratis is’), een duidelijke parkeerroute, fietsenstallingen en eenduidige openings- en sluitingstijden.

Dat laatste wordt een taak voor de nieuwe winkeliersvereniging die in oprichting is. De vorige winkeliersvereniging is door personele problemen doodgebloed waarna een aantal winkeliers het voortouw heeft genomen een nieuwe organisatie op poten te zetten. Met dat verschil dat de focus alleen op de Kerkbuurt ligt. Voor het Burgemeester Winklerplein is een aparte winkeliersvereniging in oprichting.

De gemeente wordt op het hart gedrukt iets te doen aan de leegstaande panden in de Kerkbuurt en startende ondernemers te stimuleren. Wellicht is daar een combinatie van te maken. Andere suggesties waren die van een geheel overdekt Merwedeplein waarboven een appartementencomplex gebouwd zou kunnen worden, het ook in de wintermaanden toestaan van terrassen, het invoeren van twee koopavonden en een klein foodmarkt op zaterdag met exclusieve producten waarvoor mensen naar het centrum komen.

De opmerking dat de Kerkbuurt te lang is leidde tot enige consternatie. De winkelier die dit aandroeg bedoelde ermee te zeggen dat er veel winkels op versnipperde locaties zijn en dat als ze naar het centrum worden gelokt het een organisch geheel wordt. Wethouder Hans Tanis nam het slotakkoord voor zijn rekening: ,,We gaan de uitdaging aan om het winkelhart minimaal te behouden en zo mogelijk aantrekkelijker te maken.”

advertentie
advertentie