Eerste schaakteam wint bloedstollend spannende wedstrijd

9 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht is afgelopen zaterdag niet voor niets naar Zeeland afgereisd. In een bloedstollend spannende wedstrijd wist het team van teamleider Jerry van Rekom de overwinning in de laatste minuten te bemachtigen tegen HWP/Sas van Gent 3.

Het was voor beide teams een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie. De wedstrijd begon vrij rustig met tactische remises van Naomi Snikkers, Bert van de Donk en Kees Wessels. Tactisch, omdat op een paar borden de Sliedrechters duidelijk voordeel hadden. Dat bleek ook wel toen Juan Garcia zijn geroutineerde tegenstander resoluut van het bord zette. Tegenvaller was vervolgens het plotse verlies van Wout Boer, die zijn winnende voordeel in één zet verspeelde en direct kon opgeven. Bij een gelijke stand van 2,5-2,5 bleef het spannend, de eindstand zou rond de 4-4 gaan liggen. Robert van Rekom wist zijn voordelige stelling niet uit te buiten, greep in tijdnood mis en verloor. Wim Pool bracht de stand op 3,5-3,5 door langzaam maar zeker zijn tegenstander weg te drukken.

Alles kwam nu op de schouders van kopman Peter van den Bergh neer. Die had in Fidémeester Marc Lacrosse een zeer sterke tegenstander. In het begin leek de Sliedrechtse topper dan ook onder de voet te worden gelopen, maar langzaam maar zeker knokte hij zich terug. In grote tijdnood van zijn Belgische tegenstander deed Peter een prachtig torenoffer en dit bracht de tegenstander in onoverkomelijke problemen. Prachtige winstpartij voor Van den Bergh en dus ook voor Sliedrecht 1, dat nu al haar drie uitwedstrijden heeft gewonnen. Thuis staat de teller nog op nul, maar daar kan het team in de volgende wedstrijd op 12 februari tegen Landau Axel verandering in brengen. Dan kan het Sliedrechtse vlaggenschip zich bij winst definitief veilig spelen.

In de zestiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Wim Pool voor een grote verrassing gezorgd door titelfavoriet Peter van den Bergh in het verre eindspel te verslaan. In de spannende partij wisselden de kansen en dit keer was de nummer drie van vorig seizoen de gelukkigste. Voor de tweevoudige kampioen was het voor het eerst dit seizoen andersom; vanuit betere stelling verliezen in plaats van uit mindere stelling toch winnen.

Bovenaan lijkt de titelrace zich toe te spitsen tussen nieuwkomer Juan Garcia en Wim Hokken, die op jacht gaat naar zijn twintigste titel. Beiden wonnen in deze ronde van respectievelijk Peter Vis en Jan Sulman.

Opvallend was de sterke zege van Jan Veenis op Mark van Hulst en de winst van Jan Willem Kraaijeveld tegen Michiel vd Berg. Opvallend dat beide winnaars in het vijfde team spelen en de verliezers in het vierde?! Knap was de remise van Evert Bos tegen Jerry van Rekom. Sinds zijn dochters aan het schaken zijn geslagen worden de prestaties van vader Bos steeds beter. Hij wil zijn dochters natuurlijk voor blijven.

In de zestiende ronde van de jeugdcompetitie heeft Matthias vd Dool goede zaken gedaan. Door zijn zege op Kees Redelijkheid steeg hij naar een prachtige vierde plaats in de tweede jeugdgroep. In zijn eerste seizoen doet Matthias het dan ook uitstekend. Bovenaan in dezelfde groep blijft het spannend om de titel. Koploper Joran van Eijl won opnieuw en zette achtervolger Rick Smits onder druk, want die moet ook blijven winnen. In zijn partij tegen de nummer 3, Rick Stuij, brak hij in iets betere stelling af.

In de eerste groep was het zwarte dag voor de zwartspelers, die allemaal verloren. Tjerry Hut deed dat tegen Andrew Mensing en Cynthia vd Linden kon het met de zwarte stukken niet bolwerken tegen Jorik Klein. Koploper Jurgen de Haan maakte korte metten met zwartspeler Roland Kop en Adrian Mensing liet Robin Urbanus weinig kans.

Uitslagen senioren:

Juan Garcia - Peter Vis 1-0

Peter van den Bergh - Wim Pool 0-1

Wim Hokken - Jan Sulman 1-0

Evert Bos - Jerry van Rekom 0,5-0,5

Robert van Rekom - Peter Dekker 1-0

Kees Wessels - Gerard Kolenbrander 1-0

Floris Verweij - Kees vd Does 0,5-0,5

Joost Stoker - Leo Koppelaar 1-0

J.W. Kraaijeveld - Michiel van den Berg 1-0

André van Dieën - Henri Hartog 1-0

Mark van Hulst - Jan Veenis 0-1

Hans Dubbeldam - Hans Snel 0,5-0,5

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jorik Klein - Cynthia vd Linden 1-0

Adrian Mensing - Robin Urbanus 1-0

Jurgen de Haan - Roland Kop 1-0

Andrew Mensing - Tjerry Hut 1-0

Uitslagen jeugdgroep 2:

Kees Redelijkheid - Matthias vd Dool 0-1

Jochem Nederlof - Daan Stuij 1-0

Rick Smits - Rick Stuij afg.

Joran van Eijl - Jasper de Jager 1-0

advertentie
advertentie