Oranjevereniging viert eeuwfeest met boekje en expositie

14 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Oranjevereniging (SOV) bestaat op vrijdag 25 maart precies honderd jaar. ,,We willen dit uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er zal een boekje verschijnen over de vele activiteiten die de vereniging vanaf haar oprichting heeft ontplooid. Verder hebben we het plan om een tentoonstelling in te richten met spulletjes die in de afgelopen eeuw door de SOV zijn uitgegeven." Aan het woord is Riet van den Heuvel, secretaris van de jubilerende vereniging.

Door Ria Scholten

De titel van boekje ligt voor de hand. ,,Het wordt '100 jaar Sliedrechtse Oranjevereniging', vertellen de auteurs Rien van Es en Wout van Rees die beiden lange tijd deel hebben uitgemaakt van het bestuur. ,,Het boekje is opgesplitst in vier periodes. We hebben bij het Erfgoedcentrum DIEP in Dordrecht de uitgaven van De Merwebolder uit de periode 1911 tot en met 1937 doorgespit en daarin een schat aan materiaal aangetroffen. De Historische Vereniging Sliedrecht heeft in haar archief honderden foto's waaruit we een keuze hebben gemaakt. Daarnaast hebben mensen materiaal aangeleverd uit hun eigen archieven. De notulen vanaf 1937 zijn bewaard geleven en vormen de basis voor de tekst tot en met 1976. Vanaf dat jaar werden er namelijk programmaboekjes uitgegeven, die naast de notulen veel informatie hebben opgeleverd."

De gebonden uitgave telt rond de tweehonderd bladzijden en zal volgens de samenstellers een breed publiek aanspreken. ,,Het moet lekker lezen en een goed beeld geven van wat de vereniging voor de gemeenschap heeft betekend. Zo werden de berichten vroeger omgeroepen met behulp van een semafoon", aldus Rien. ,,Toen deze in de jaren twintig plaats maakte voor een heuse geluidswagen was dat een complete sensatie. 'De stem van de reus' maakte diepe indruk bij de dorpelingen."

,,De activiteiten verliepen jarenlang volgens eenzelfde patroon', vult Wout aan. ,,In de ochtenduren werden er kinderspelen gehouden en de middagen werden ingevuld met vermaak voor het publiek zoals ringsteken en tilbury rijden. Ook traden er koren op in de muziektent. Een aantal feiten loopt als een rode draad door de geschiedenis. De jaarvergaderingen werden slecht bezocht en er waren altijd zorgen over het ledental. De mensen wilden wél feesten, maar geen lid worden. Dat was in 1912 al zo en dat is in de loop van de jaren niet veranderd. Momenteel telt de SOV ongeveer vierhonderd leden."

,,De beoogde tentoonstelling in het Sliedrechts Museum staat of valt met de medewerking van de plaatselijke bevolking", vertelt Riet. ,,Op de mensen die nog bekers, tegeltje, lepeltjes of andere spulletjes in de kast hebben staan doen we een dringend beroep om ze tijdelijk ter beschikking te stellen. Als zij daartoe bereid zijn kunnen ze dit kenbaar maken via email: Henk_lammers@hotmail.com of telefonisch via 0184-413418. Op zaterdag 5 en 12 februari is het mogelijk om spullen af te geven op het adres Deltalaan 124 in Sliedrecht. Pronkstuk op de tentoonstelling wordt ongetwijfeld de wimpel die in 1987 is aangeboden ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijksjubileum van Prinses Juliana en Prins Bernhard."

Foto: Kinderfeesten in de Merwestraat in 1918

advertentie
advertentie