‘We verbinden straf en zorg’

19 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Veiligheidshuis

wil recidive

voorkomen

SLIEDRECHT - Vanwege de goede resultaten die zijn behaald met het Veiligheidshuis in Tilburg, dat al sinds 2002 bestaat, zijn eind 2009 in heel Nederland in totaal 45 Veiligheidshuizen van de grond getild. Het doel is straf en zorg te verbinden om recidive te voorkomen. ,,We willen de samenleving veiliger maken.”

Door Erik de Bruin

Of de maatschappij al de vruchten plukt van het Veiligheidshuis is volgens Inske van der Vaart moeilijk te zeggen: ,,Je hebt een jaar of zes, zeven nodig de effecten goed te kunnen meten. Dat is in Tilburg ook gebleken. Mijn eerste ijkmoment is al wel in 2012. Vanaf dit jaar gaan we monitoren.” Van der Vaart werkt voor het Openbaar Ministerie. Ze is in augustus vorig jaar aangesteld als ketenmanager binnen het Veiligheidshuis. Toen was al besloten het nieuwe fenomeen uit te trekken over een grotere regio dan alleen de Drechtsteden. Nu gaat het om het hele gebied Zuid-Holland Zuid. Waar Sliedrecht uiteraard ook nog steeds toebehoort. De gemeente is één van de vele partners die regelmatig aanschuift om probleemgevallen te bespreken. ,,Wat we hier onder de loep nemen zijn de dieper liggende oorzaken”, legt communicatieadviseur Sander Bruggeling uit. ,,Als je alle cijfers in Zuid-Holland Zuid analyseert zie je dat maar 186 mensen voor veertig procent van de strafzaken zorgen. Dat is een relatief kleine groep. Waar we dan ook voor kiezen is een persoonsgebonden aanpak waarbij wordt gekeken welk probleem de boventoon voert en welke instelling om die reden het voortouw neemt. Heel simpel gesteld: we willen recidive komen en dat lukt alleen als je niet langs elkaar heen werkt. Het Veiligheidshuis kan je het beste zien als een informatief knooppunt dat verschillende instellingen bij elkaar brengt die een belangrijke schakel vormen in de preventieve en repressieve maatregelen die genomen moeten worden iemand op het juiste pad te brengen en te houden." Van der Vaart vult hem aan met een concreet voorbeeld: ,,Als een veelpleger buiten komt en de intentie heeft niet in oude fouten te vervallen, dan moet een agent die hem bij een routinecontrole aanhoudt en ziet dat hij nog een boete open heeft staan, weet hebben van zijn situatie en niet meteen klakkeloos bekeuren waardoor zo’n persoon weer in de problemen komt. Dan ben je terug bij af. De verschillende instanties waar zo’n persoon mee te maken heeft moeten weten welk traject is uitgestippeld. In een dergelijke situatie doe je er beter aan een betalingsregeling te treffen. Dat bedoel ik met niet langs elkaar heen werken. Het Veiligheidshuis voldoet aan de wens van de samenleving.”

Sliedrechtse cijfers

In Tilburg, maar bijvoorbeeld ook in Bergen op Zoom bestaat het Veiligheidshuis al een aantal jaren. De resultaten zijn veelbelovend. In Tilburg is het aantal jongeren dat voor de achttiende jaar recidiveert met vijftig procent teruggedrongen. Steeds minder jeugd belandt in het criminele circuit. In Bergen op Zoom is het aantal veelplegers met 28 procent afgenomen. Ook geven inwoners aan dat het veiligheidsgevoel aanzienlijk is verbeterd. Omdat het in deze regio pas net tot stand is gekomen zijn de effecten nog niet te meten. Wel kunnen de Sliedrechtse cijfers over heel 2010 tegen het licht worden gehouden. Er zijn het afgelopen jaar 73 meldingen gedaan van huiselijk geweld. In zes gevallen heeft de burgemeester een tijdelijk huisverbod opgelegd. Vier meerderjarige inwoners van het baggerdorp worden aangemerkt als veelpleger. De andere drie Sliedrechtse veelplegers zijn minderjarig. Drie jeugdgroepen staan bekend als hinderlijk. ,,Dat betekent dat ze wel aanspreekbaar zijn en de overlast relatief meevalt”, aldus Guus Hanegraaf, ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid in Sliedrecht. Wel beaamt dat hij één van de drie groepen neigt naar meer overlastgevend gedrag. Tijdens een gemeenteraadsvergadering in november werd dat ook tegen het licht gehouden. Van der Vaart: ,,Als het lokaal is te op te lossen dat moet het ook lokaal worden opgelost. Wanneer sprake is van meervoudige problematiek - bijvoorbeeld als een aantal jongeren binnen zo’n groep met Justitie in aanraking is gekomen - dan is het goed dat wij de regie overnemen. Met als doel straf en zorg te verbinden. Alleen straffen heeft geen zin. Je moet proberen maatwerk te leveren.”

Foto: Ketenmanager Inske van der Vaart en Guus Hanegraaf, ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid in Sliedrecht, poseren voor het Veiligheidshuis in Dordrecht.

advertentie
advertentie