Sliedrecht in favorietenrol voor de derby tegen Hardinxveld

19 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht is goed door de winterstop gekomen. Na acht voetballoze weekeinden in competitieverband kwam het keurkorps van trainer-coach Ron van den Berg afgelopen zaterdag eindelijk weer eens in actie. De doorgaans lastige uitwedstrijd bij GJS werd met ruime cijfers gewonnen (0-4). De ploeg lijkt klaar voor de derby van aanstaande zaterdag tegen Hardinxveld.

Door Wim van Mourik

De keuzeheer van Sliedrecht kwam overigens met een aantal verrassingen op het wedstrijdformulier: potentiële basisspelers als Kevin de Leur, Hakan Tokul en Joey Rijsdijk behoorden niet tot de selectie en ook topscorer Goksel Cakir moest met een opnieuw opspelende liesblessure verstek laten gaan. Dientengevolge werd Timo van der Want een plaats centraal in de verdediging toebedeeld. Maar daarmee was de kous nog niet af, want het uitvallen van Anthonie Malawauw (23e minuut, hamstring blessure) noopte tot nog meer omzettingen, die echter wonderwel bleken uit te pakken. Timo van der Want verhuisde naar het middenveld en was amper vier minuten na deze omzetting attent bij een vrije trap van Liesdek, die hij doeltreffend met het hoofd afrondde: 0-1. Sliedrecht hield het initiatief stevig in handen en kwam alleen in de slotfase van de eerste helft even in de verdrukking bij een aantal hoekschoppen van de Dalemse gastheren.

Sliedrecht bleef ook na de rust de betere ploeg door vroeg druk te zetten en de opbouw van GJS in de kiem te smoren. Dit had tot gevolg, dat de thuisclub grossierde in veel foutieve passes en daarbij al vrij snel op een grotere achterstand werd gezet toen Roy Leeuwestein het eerdere kunstje van ploeggenoot Timo van der Want nagenoeg kopieerde: wederom na de assist van Levi Liesdek kopte de aanvalsleider van Sliedrecht de 0-2 binnen. Het was met name aan het goede keeperswerk van GJS doelman Van de Berg te danken, dat Sliedrecht pas tegen het einde van de wedstrijd, wederom door Van der Want en Leeuwestein, de marge wist te vergroten naar 0-4.

Door deze overwinning nam Sliedrecht de koppositie over van periodekampioen Drechtstreek, dat zijn wedstrijd tegen Altena zag worden uitgesteld en daardoor alweer op drie wedstrijden achterstand staat. Trainer Ron van der Berg staart zich vooralsnog niet blind op de vrij onoverzichtelijke ranglijst. ,,Zolang wij onze wedstrijden blijven winnen, ligt de druk bij de achtervolgers. Belangrijk is dat wij goed uit de winterstop zijn gekomen. De winst van de Champions Cup in Gorinchem en een goed trainingskamp in IJmuiden hebben een goede uitwerking gehad en wij gaan er alles aan doen om er ook zaterdag in de derby tegen Hardinxveld weer helemaal te staan.“

Sliedrecht zal in deze wedstrijd nadrukkelijk in de favorietenrol worden gedrukt. Een gegeven waar men op De Lockhorst overigens niet voor wegloopt. Motivatie voor een wedstrijd als deze is per definitie aanwezig; de trainers hoeven daar weinig extra energie in te steken. Trainer-coach Ton Heijstek zal zich zeker deze week bezinnen op een tactisch plan zoals bij de openingswedstrijd (1-1) waarin Sliedrecht het overwicht voor de rust niet kon voortzetten in het tweede deel van de wedstrijd. Belangrijk voor Sliedrecht zal de inzetbaarheid zijn van de bij GJS uitgevallen Anthonie Malawauw, die een belangrijke schakel op het middenveld vormt, maar met een hamstringblessure wellicht voor langere tijd aan de kant zal moeten blijven. Evenals Goksel Cakir, die opnieuw problemen heeft met de lies.