Antwoord provincie laat op zich wachten

19 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente weet nog steeds niet hoe de provincie denkt over windmolens op Sliedrechts grondgebied. Het bestuursorgaan heeft meer tijd nodig om een standpunt in te nemen over de zienswijze van Sliedrecht, die in de zomer van 2010 is ingediend. Het lokaal bestuur geeft in dat stuk expliciet aan tegen iedere vorm van windmolenenergie binnen de gemeentegrenzen te zijn.

De zienswijze van Sliedrecht is een reactie op de nota 'wervelender', waarin de provincie haar visie geeft op windmolenenergie. In 2020 moet twintig procent van het energieverbruik gedekt worden door duurzame energie. Windenergie is daarin onmisbaar, stelt de provincie. De nationale doelstelling is om in 2011 vierduizend megawatt aan windenergie op land vergund te hebben en zesduizend megawatt in 2020. Om dit voornemen te realiseren, moeten her en der in den lande windmolenparken verrijzen. Ook dienen gemeenten op zoek te gaan naar andere vormen van duurzame energieopwekking. De uiteindelijke doelstelling is om in het gebied Merwedezone, waartoe Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Gorinchem behoren, veertig megawatt energie duurzaam op te wekken. Parken moeten - in principe - verrijzen in Giessenlanden, Alblasserdam (bedrijventerrein Nieuwland) en Papendrecht (bedrijventerrein Oosteind). Het gebied Sliedrecht-Noord, in de buurt van de Betuwelijn, is daarnaast aangewezen als studielocatie voor de mogelijke realisatie van windmolens. Ook de locatie Kanaal van Steenenhoek in Hardinxveld-Giessendam, globaal ter hoogte van de Kerkweg in Giessenlanden, moet worden onderzocht. Als de concrete plannen voor de andere windmolenparken (bijvoorbeeld Giessenlanden, red.), het onverhoopt niet halen óf als de gemeenten de energie niet op een andere wijze kunnen opwekken, komen de studielocaties in beeld. Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam zijn tegen ieder (onderzoek naar een) windmolenpark binnen de gemeentegrenzen. ,,De voorkeurslocaties zijn er niet voor niets", zegt burgemeester Martin Boevée. ,,Dit alles kan en moet niet opnieuw ter discussie worden gesteld." Hij vervolgt: ,,Wij vinden het een loffelijk streven om voor meer windenergie te zorgen en we doen er zelf ook alles aan, maar niet op die plek. Niet in het gebied Sliedrecht-Noord. Dat is te belastend voor die plek, bijvoorbeeld qua infrasctructuur", zegt de burgemeester. ,,Meerdere alternatieve locaties zijn voorhanden. Ook kan energie op andere wijze duurzaam worden opgewekt, zoals bijvoorbeeld met rest- en aardwarmte. Ook willen we de energiebenutting uit biomassa maximaliseren."

Meer tijd

Hoewel de provincie de belofte deed in het najaar van 2010 met een antwoord op de zienswijze te komen, vindt de burgemeester het geen probleem dat de reactie tot nu toe uitblijft. ,,Wij hebben geen haast. Prima dat de provincie meer tijd nodig heeft om een voor ons positief antwoord te formuleren." Boevée heeft geen idee wanneer hij de reactie tegemoet kan zien. Zijn collega, wethouder Cor de Jong uit Hardinxveld-Giessendam, zegt dat hij eind van deze maand een antwoord van de provincie hoopt te krijgen. Dat bestuursorgaan kon bij het ter perse gaan van deze editie telefonisch nog geen duidelijkheid over de zienswijze verschaffen. Wordt vervolgd.

advertentie
advertentie