Juf Tiny neemt afscheid van háár OBS De Wilgen

19 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Na twintig jaar neemt conciërge Tiny Holleman-de Weerdt (67) op maandag 31 januari afscheid van de OBS De Wilgen. In die periode groeide ze uit tot de ‘moeder van de school’ die alle kinderen van groot tot klein in haar hart sloot. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een klinkend afscheid in volle gang, maar wat er precies gaat gebeuren weet juf Tiny niet. ,,Ik laat het allemaal gewoon over me heen komen en ben vast van plan om er een echte feestdag van te maken”, klinkt het vastbesloten. Samen blikken we terug op twintig prachtige jaren, maar vergeten daarbij niet om ook naar de toekomst te kijken.

Door Ria Scholten

,,In de beginperiode heb ik op de Jan Ligthartschool en de Boerhaveschool gewerkt, die later zijn opgegaan in de OBS De Wilgen. Ik moest dus tussen twee gebouwen op en neer pendelen en dat was best vermoeiend”, vertelt Tiny. ,,Tijdens mijn eerste werkdag op de Jan Ligthartschool kwam Sint Nicolaas op bezoek en dat betekende een pittige vuurdoop. Ik kende hier namelijk niemand, want ik kwam ‘uit de polder’. Gelukkig is dat later helemaal goed gekomen.”

,,Toen ik in dienst kwam had ik een totaal verkeerd beeld van de functie van conciërge. Ik dacht dat mijn taak voornamelijk uit timmer- en reparatiewerkzaamheden zou bestaan, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Wat ik wél deed was het schoonhouden en gezellig maken van het schoolgebouw. Op de Jan Ligthartschool maakte ik de stencils voor de schoolkrant, die daarna werden afgedraaid. Daar moet je in dit computertijdperk toch niet meer aan denken, maar het was wel gezellig. In de loop van de tijd werd mijn takenpakket uitgebreid met het bestellen van verbruiksmaterialen en het regelen van de schoolmelk en het overblijven van de kinderen.”

,,Niet alleen mijn werk, maar ook de kinderen zijn mijn lust en mijn leven. Mijn man heeft om half zeven ’s avonds wel eens opgebeld met de vraag of ik nog van plan was om naar huis te komen of dat ik op school bleef slapen.” Tiny glimlacht bij de herinnering. ,,Verder heb ik altijd mijn best gedaan om de leerlingen en hun ouders een luisterend oor te bieden. Ik heb met hen meegeleefd op blijde en verdrietige momenten. Al vrij snel na mijn indiensttreding werd ik bedrijfshulpverlener. Dit houdt in dat je niet moet terugschrikken voor calamiteiten. Ik heb al met al heel wat uurtjes met kinderen in het ziekenhuis doorgebracht. Verder heb ik erg genoten van de schoolkampen met groep acht en ik hoop dat ik met de begeleiding daarvan nog een tijdje door kan gaan. Het is mooi dat ik de kans heb gehad om hier zo lang te mogen werken. Ik denk wel dat ik voor de school een vaste waarde ben geweest. In al die jaren ben ik maar twee of drie keer ziek geweest.”

,,Het afscheid valt me zwaar, maar aan de andere kant ben ik dankbaar dat ik dit op zo’n mooie manier en in uitstekende gezondheid kan doen. Vervelen zal ik me straks niet. Ik geef workshops bloemschikken, doe aan line dancing en brei veel en graag. Verder help ik mijn man in ons bedrijf met het kantoorwerk. Ook bezoek ik al ruim vier jaar wekelijks een leerkracht die om gezondheidsredenen nooit meer zal kunnen werken. Mijn grootste passie is tuinieren. Ik vind het heerlijk om als ik moe uit school kom een tijdje in de aarde te wroeten en met de bloemen en planten bezig te zijn.”

,,Ik zie de school als een stukje van mijzelf en alles wat ik hier heb meegemaakt heeft voor altijd een plekje in mijn hart gekregen”, meldt Tiny tot besluit. Iedereen die haar gedag wil zeggen is op maandag 31 januari tussen 16.00 en 17.30 uur van harte welkom op school.

Foto: Juf Tiny bereidt zich voor op haar taak tijdens de Nationale Voorleesdagen.

advertentie
advertentie