'Geen kinderen in armoede in Drechtsteden

24 januari 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO - De PvdA Drechtsteden hield op zaterdag 22 januari een symposium in Cultureel Centrum Landvast met als thema "Geen kinderen in armoede in de Drechtsteden". Veel PvdA'ers en ook vele belangstellenden waren naar Landvast gekomen. PvdA Tweede Kamerlid Hans Spekman adviseerde gemeenten zich toch vooral strijdbaar op te stellen tegenover de overheid en niet als makke schapen laten afvoeren bij de bezuinigingen op sociaal beleid. Wethouder Johan Lavooi vertelde over het SMS-kinderfonds dat er voor opgroeiende kinderen is.

Yvonne Bieshaar, de directeur van de Sociale Dienst Drechtsteden, gaf eerst een presentatie over de stand van zaken in de Drechtsteden: ,,Het afgelopen jaar is er een explosieve stijging te zien geweest van mensen die zich aan de loketten hebben gemeld met vragen die betrekking hadden op hun inkomen. Waar in 2009 in de Drechtsteden nog circa 250 gezinnen in een schuldhulpverleningstraject zaten is dit aantal in 2010 opgelopen tot 700. De crisis heeft duidelijk zijn sporen ook in deze regio achtergelaten. Het Rijk hanteert voor toeslagen een percentage van 101%van het sociaal minimum, Drechtsteden hanteren 110%. Eén op de tien gezinnen in de regio heeft een inkomen van maximaal 110% van het minimum inkomen. Vooral eenouder gezinnen met minderjarige kinderen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens, huishoudens met bijstand, maar ook werkende armen kampen relatief het vaakst met armoede. Waar we als maatschappij voor moeten waken is dat kinderen door de omstandigheden waarin ze opgroeien niet meer in de gelegenheid worden gesteld een goede opleiding te volgen en volwaardig aan het maatschappelijke en culturele leven deel te nemen." Bieshaar ziet wel de behoefte aan personeel weer langzaam aantrekken.

Tweede Kamerlid Hans Spekman vindt het vooral onverteerbaar te moeten constateren dat kinderen door de huidige kabinetsplannen gedwongen lijken te moeten verblijven in een kansloze situatie. ,,Het is wel heel makkelijk om de eigen schuld dikke bult redenering te volgen. Er zijn veel voorbeelden waarbij domme pech de hoofdoorzaak vormt. Niemand kiest ervoor dat zijn of haar partner komt te overlijden. De meeste alleenstaande ouders hebben daar niet voor gekozen maar kiezen wel voor de beste kansen voor hun kinderen. Het korten van een uitkering vanuit de filosofie dat mensen dan vanzelf beter hun best gaan doen om uit de problemen te komen is volstrekte onzin. Om vooruit te kunnen komen in het leven moeten er kansen zijn die je kunt grijpen. Op deze kansen wil dit rechtse kabinet nu juist gaan bezuinigen." Hans Spekman roept de gemeentes op hun eigen macht aan te wenden en om nee te durven zeggen tegen elke lastenverzwaring die Den Haag invoert.

Johan Lavooi sprak vervolgens over de macht en onmacht rondom dit actuele thema vanuit de schoenen van een wethouder. Uit hoofde van zijn functie maakt hij ook deel uit van het bestuur van de Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk en moet hij constateren dat hij als radartje in een groot geheel maar beperkte sturing hierop kan geven. Toch geeft hij voorbeelden van waar je als lokaal bestuurder het verschil in kunt maken. ,,Goede onderlinge contacten tussen verschillende partijen en instanties zorgen er mede voor dat niet alleen de vinger aan de pols wordt gehouden maar ook adequate actie mogelijk is. Ik denk in het bijzonder aan de goede contacten met de WMO adviesraad, de koppelingen die tot stand zijn gebracht tussen hulpverleningsinitiatieven en de SDD en het bemannen van het lokale WMO loket door ervaren mensen die ook kennis hebben van en bekend zijn met de Sliedrechtse situatie."

Ook ziet hij donkere wolken en doet een klemmend beroep op de aanwezige raadsleden uit de regio om daar alert op te zijn. ,,Drechtwerk is een organisatie die structureel met grote tekorten te maken heeft en met een verouderde bedrijfsvoering werkt. Er zijn grote zorgen betreffende de werkgelegenheid van de mensen die hier werken. Als gemeente zullen we hierin ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen en meer werk dan nu het geval is af moeten nemen van Drechtwerk. Onze regio zit hierbij op 22% en het landelijk gemiddelde ligt op 33%. In de Drechtsteden wordt bijvoorbeeld nog niet in alle gemeenten gebruik gemaakt van de schoonmaak faciliteiten die Drechtwerk levert en waar ze kwalitatief hoog in scoort."

Johan Lavooi vertelde verder over het SMS-kinderfonds dat kinderen van minima gezinnen in staat stelt deel te nemen aan het sport en verenigingsleven. ,,Echter alleen in Dordrecht en Zwijndrecht wordt dit fonds goed gebruikt, in de andere Drechtsteden bijna helemaal niet. Dat moet veranderen."

De WMO adviesraad vroeg aandacht voor daklozen met enkele schrijnende voorbeelden. Er is momenteel een onderzoek gaande in Zuid-Holland Zuid en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden naar de verschillen in opvang.

Eerste Kamerlid Kim Putters, tevens raadslid in Hardinxveld-Giessendam, vertelde tot slot over het belang van de Eerste Kamer. ,,Vooral nu de verhoging door de Eerste Kamer van de BTW op Cultuur voorlopig is uitgesteld en ook de korting op de partnertoeslag van de AOW voorlopig niet doorgaat. De Eerste Kamer kan ervoor zorgen dat ongewenste bezuinigingen niet doorgaan. Dan moeten in de Eerste Kamer de regeringspartijen niet groter worden. Nu hebben zij niet de meerderheid."

advertentie
advertentie