Constructieve bijeenkomst, geen klaagzang

24 januari 2011 om 00:00 Nieuws

‘Veel bij bewoners zelf neerleggen’

SLIEDRECHT - ‘Bewonersparticipatie is hard nodig’, kopte Het Kompas eind vorig jaar op de voorpagina. De krant tekende dit op uit de mond van burgemeester Martin Boevée. Hij spoort inwoners aan betrokkenheid te tonen bij de lastige keuzes die de gemeente dient te maken in het kader van de aankomende bezuinigingen. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak sprak Boevée over de wijkjaarprogramma’s die in 2011 worden opgesteld. De input komt van bewoners zelf. ,,Zodat we goede prioriteiten kunnen stellen”, aldus coördinator Wijkgericht Werken Kees Jan van Zwienen, die tevreden was over de bewonersavond die Wijkplatform Centrum donderdag had belegd in het CJMV-gebouw.

Door Erik de Bruin

De bewonersavond werd volledig geregisseerd door het wijkplatform. ,,Op die manier is de drempel veel lager”, legt Van Zwienen uit. ,,Als je dit heel officieel, geïnitieerd door de gemeente, op het gemeentekantoor of bijvoorbeeld in het oude raadhuis zou doen, ontaardt het al snel in een klaagzang en daar is zo’n bewonersavond niet voor bedoeld.” Met deze jaarlijkse bijeenkomst wordt met name beoogd te discussiëren over de eigen leefomgeving en daar een rode draad uit te halen. De zaal van het CJMV-gebouw stond vol met tafeltjes. De ruim honderd bewoners die zich hadden ingeschreven konden in kleine groepen van vijf à zes personen plaatsnemen aan een tafel en daar in gesprek gaan over een bepaalde vraag. De organisatoren hadden vier vragen bedacht, te weten: Wat kunt u doen om het beter te maken in uw straat? Welke verantwoordelijkheid neemt u in uw straat? Wat verwacht u van uw buren? en Wat maakt u trots op uw straat? Na vijftien minuten verhuisde elk groepje naar een andere tafel om zich over een nieuwe vraag te buigen. Degenen die bleven zitten waren de tafelvoorzitters. Zij maakten na afloop een terugkoppeling en somden op welke op- en aanmerkingen waren gemaakt. Wijkagent Klaas Blokland, één van de tafelvoorzitters, had geconstateerd dat de meesten Sliedrecht nog steeds de moeite waard vinden om in te wonen. ,,De leefbaarheid wordt beoordeeld met een dikke negen.” Een minpunt is de parkeeroverlast die wordt ervaren. Ook jeugdoverlast is sommigen een doorn in het oog.

‘Effectiever handhaven’

,,Elkaar respecteren, maar wel aanspreken. Zorg hebben voor de ander”, noemde Hanny Visser - Schlieker, fractievoorzitter van PRO Sliedrecht, twee belangrijke punten die ze aan haar tafel had opgevangen. ,,Leven en laten leven. Je kan zaken met elkaar oplossen”, zei PvdA-raadslid Anton van Rees. Echter, niet alles. Wanneer overlast wordt ervaren kan je de dialoog aangaan en het goede voorbeeld geven, maar als dat niet werkt zijn andere partijen nodig die een helpende hand toesteken, zoals gemeente, politie en jongerenwerk. Van Zwienen: ,,Het is wel belangrijk dat in de buurt wordt geïnventariseerd wat als hinderlijk wordt ervaren zodat effectiever kan worden gehandhaafd en betere prioriteiten kunnen worden gesteld. We willen veel bij de bewoners zelf neerleggen. Het renoveren van speelplaatsen gaan we als gemeente bijvoorbeeld niet meer standaard doen. We sturen eerst een brief naar de buurtbewoners of een speelplek nog wel wenselijk is in de wijk. Misschien wonen er wel helemaal geen jonge kinderen meer.” Echt trots is men niet op haar of zijn straat. Wel op het huis waarin ze wonen en het feit dat ze vlakbij de winkels wonen en gebruik kunnen maken van een uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer (lees: bus, trein en de ferry naar Dordrecht). Ook is het over het algemeen vrij rustig en is er weinig criminaliteit. Qua gezelligheid en leefbaarheid spant de Jan Steenstraat de kroon. Nieuwe bewoners krijgen een presentje zodat ze zich welkom voelen en ook bij een bijzondere gelegenheid wordt iemand in de watten gelegd. Een deel van het wijkplatform wordt gevormd door bewoners van de Jan Steenstraat. Ze spannen zich tevens in voor een buurtfeest en geven gestalte aan de Nationale Straatfeestdag in het baggerdorp. Goed voorbeeld doet goed volgen, al hoeft niet elke straat zó actief te zijn. Wel is het belangrijk dat wordt omgekeken naar elkaar en dat buurtbewoners inzien dat een leefbare wijk alleen in gezamenlijkheid tot stand kan worden gebracht. Met die klaagzang viel het inderdaad mee, het was een constructieve bijeenkomst waar instanties als gemeente, politie, jongerenwerk en de woningstichting de vruchten van kunnen plukken. Vandaar dat ze in vol ornaat aanwezig waren en hun stem hadden in de gesprekken.

Foto: Ruim honderd bewoners gingen de discussie aan over hun eigen leefomgeving.

advertentie
advertentie