‘Ik wil graag de burgemeester interviewen’

25 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Zet meneer Lavooi maar voor die kaart van Sliedrecht, dat is een mooie achtergrond. Een beetje meer naar voren… zo ja. Oké, begin maar met vragen stellen.” Acht leerlingen van het Griendencollege zijn als een volleerde cameraploeg bezig om wethouder Lavooi te interviewen. Voor hun televisiereportage ‘Sliedrecht is een dood dorp’ hebben ze weten door te dringen tot het gemeentekantoor. En dat terwijl ze vanmorgen pas voor het eerst les hebben gekregen in het ‘maken’ van nieuws.

Door Ariënne Megchelsen

Het Griendencollege is vandaag, vrijdag 21 januari, aan de beurt voor het project ‘NOS on Tour’. Onder deze noemer bezoekt de NOS dit jaar twintig middelbare scholen om hen een tv- en radioworkshop te geven. Het doel: jongeren mediawijs maken én van hen horen wat de NOS goed doet en wat beter moet. Op het Griendencollege is de workshop bovendien georganiseerd binnen de lessen Maatschappijleer, zodat de leerlingen vaardigheden die ze tijdens de NOS-dag opdoen, kunnen laten aftekenen.

,,Het is heel belangrijk om jongeren nu al voor nieuws en journalistiek te interesseren”, vindt Peter Donk. Hij werkt bij de NOS en woont in Sliedrecht, ‘dus voor mij is het vandaag een thuiswedstrijd’. Hij is één van de begeleiders die met een groepje jongeren op pad gaat om een nieuwsitem te maken. ,,Jongens, waar zouden jullie graag een verhaal over maken?” vraagt hij aan ‘zijn’ leerlingen. ,,Wat voor interessants gebeurt er in Sliedrecht?” ,,Nou, niks”, merkt Wesley op. ,,Sliedrecht is een dood dorp. Tenminste, voor jongeren van onze leeftijd wel.” Daar laat Peter zich echter niet door uit het veld slaan. ,,Daar kan ook een verhaal in zitten”, merkt hij op. ,,Als jullie vinden dat er voor jullie leeftijdsgroep niets georganiseerd wordt, kun je daar een mooie reportage over maken. Dan moeten we de burgemeester spreken, iemand van Elektra en wat mensen op straat.”

Nog wat onwennig gaan de jongeren aan de slag. Regisseur Rémon krijgt de opdracht om de gemeente te bellen voor een afspraak met de burgemeester. ,,Hallo, wij zijn van het Griendencollege, en wij zouden graag de directeur…eh, de burgemeester willen interviewen. O, is hij er vandaag niet? Dan gaat het over.” De eerste contacten worden niet bepaald makkelijk gelegd, maar na veel heen en weer bellen van Peter Donk wordt eindelijk geregeld dat wethouder Lavooi de jongeren te woord zal staan. ,,Dit is geen goede reclame voor de gemeente Sliedrecht hé”, vertelt Peter zijn groepje. ,,Als niemand ons te woord had willen staan, was de gemeente heel negatief in beeld gekomen.” Gelukkig maakt wethouder Lavooi met zijn hartelijke welkom een hoop goed. ,,Ik vind dit zo leuk dat ik jullie graag zelf te woord wil staan. Ik heb wel weinig tijd, maar we zitten hier nu toch, dus neem je tijd.”

Ook Elektra wordt door de jongeren met een bezoekje vereerd. Jongerenwerker Jeroen wordt in de bar van het jongerencentrum op een kruk gezet, waar verslaggevers Danique en Denise hem vragen wat Elektra voor jongeren in Sliedrecht doet. ,,Wij doen heel veel voor de jeugd”, vindt Jeroen. ,,Maar jongeren moeten zelf ook iets doen. Als ze iets willen, moeten ze daarmee bij ons komen.”

Zelfs de mensen op straat worden niet overgeslagen bij de interviews. Danique, die in het begin nog roept ‘Ik durf niet’, klinkt na een paar interviews als een ervaren verslaggeefster en spreekt voorbijganger na voorbijganger aan.

’s Middags gaan de groepjes aan de slag met het monteren van hun nieuwsitem, waarna de verschillende filmpjes met elkaar worden bekeken. Aan hun inspanningen zit bovendien misschien nog een prijs verbonden: aan het eind van het schooljaar wordt uit alle filmpjes de beste gekozen, en de makers daarvan mogen een dagje naar Hilversum komen om achter de schermen van de NOS te kijken. Maar ook al winnen ze niet, deze dag is in elk geval geslaagd voor het groepje van regisseur Rémon. ,,Ik ga nu op een andere manier naar het nieuws kijken.”

advertentie
advertentie