Toch weer zorgen over afvalstort

27 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

,,Als Delta (de exploitant, red.) gaat doen wat ze willen worden het nog twee hele slechte jaren”, zegt Leo van Andel van bovengenoemde stichting. Hij waarschuwde al tijdens de persconferentie dat hij er bovenop blijft zitten. Als een bok op een haverkist. De stichting is tot de ontdekking gekomen dat de provincie is vergeten een besluit te nemen over het stortreglement. Ruud Peters, hoofd van de afdeling Handhaving van de provincie Zuid-Holland, beaamt dat de provincie in gebreke is gebleven: ,,Het is vervelend dat we de termijn hebben laten aflopen. Hierdoor is het stortreglement automatisch van kracht geworden en mogen stoffen worden gestort die je niet wilt hebben. Echter, er zit wel een noodrem op.”

‘Delta kan de stoffen storten die ze wil’ SLIEDRECHT - ,,De komende twee jaar wordt geen onverpakt asbest gestort. Ook komen geen nieuwe stromen van gevaarlijke afvalstoffen op gang”, verzekerde gedeputeerde Erik van Heijningen begin december tijdens een persconferentie in Dordrecht waarin de vervroegde sluiting van de Derde Merwedehaven werd bekendgemaakt. Zoals in de lijn der verwachting lag heeft de Dordtse gemeenteraad dinsdag ingestemd met het feit dat de afvalstort al 31 december 2012 wordt gesloten. De 4,3 miljoen aan inkomsten die de gemeente hierdoor misloopt wordt voor lief genomen. Goed nieuws dus voor de actievoerders uit Sliedrecht. Echter, Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven vreest dat het de laatste twee jaar nog uitgroeit tot een chemische afvalstort.

Door Erik de Bruin

Het intrekken van het stortreglement kan een tijdrovende procedure opleveren. Peeters zegt daarom blij te zijn met de overeenkomst die begin december is gesloten. ,,De afspraken die we toen hebben gemaakt zijn leidend. Dat betekent heel concreet dat asbesthoudend afval niet onverpakt mag worden gestort en dat wat nu wordt gestort niet mag worden uitgebreid. Van een chemische afvalstort is dus geen sprake. Delta is hieraan gebonden. Als je op hoog niveau tot een dergelijke deal komt kan je niet ineens een andere weg inslaan. Wel gaan we de vergunning en het stortreglement aanpassen zodat het in lijn komt met de actuele afspraken.”

Ook werd overeengekomen dat de Derde Merwedehaven 31 december 2012 dichtgaat en in een tijdsbestek van tien jaar (eerst moet de grond inklinken en van een nieuwe afdeklaag worden voorzien) wordt omgebouwd tot een bedrijventerrein voor watergebonden ondernemingen en een recreatiegebied. ,,Over dat proces gaan we transparant communiceren. We willen vier tot zes keer per jaar om de tafel zitten”, aldus Peeters.

advertentie
advertentie