‘Koopgedrag moet veel duurzamer’

27 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Het is ‘de normaalste zaak van de wereld’, en de ‘grootste duurzaamheidsorganisatie van Sliedrecht’. De Kringloopwinkel is al sinds 1989 een begrip in Sliedrecht. Dagelijks worden er stromen van producten afgeleverd die op deze manier een langer leven krijgen. Maar er moet nóg een knopje om, vindt Arie de Ruiter, voorzitter van de Kringloopwinkel. ,,Het koopgedrag van mensen moet veel duurzamer worden.”

Door Ariënne Megchelsen

Het staat officieel in de statuten van de organisatie: de Kringloopwinkel is opgericht voor verbetering van het milieu door hergebruik en goede verwerking van afvalstoffen. ,,Alles wat wij doen heeft met duurzaamheid te maken”, vat Arie het kort en bondig samen. ,,We proberen de enorme stroom van goederen een langer leven te geven. Want het is echt ongelooflijk wat er binnen komt. Ik ben blij dat het leeft, en dat mensen al zover zijn dat ze zeggen: het is zonde om dit weg te gooien, laten we het maar bij de Kringloopwinkel brengen.” Toch kijkt Arie al een stapje verder. ,,Alles wat binnen komt, is een keer gekocht. Daar moet iets veranderen, bij het koopgedrag. Als iets niet meer in de mode is of de kleur staat je niet meer aan, dan doe je het maar weg. Mensen kopen zo impulsief. Het is belangrijk dat dáár een knopje om gaat. Dat mensen als ze iets nodig hebben, gewoon naar de Kringloopwinkel komen.”

Zelfs voor subsidie kan de Sliedrechtse bevolking tegenwoordig bij de Kringloopwinkel terecht. ,,We maken elk jaar een enorme winst. In 2010 hadden we 20.000 euro over. We hebben besloten om hiermee zonnepanelen te gaan subsidiëren.” De Kringloopwinkel heeft een starterspakket samengesteld waarmee mensen drie panelen kunnen aanschaffen. Daarvoor zijn geen veranderingen nodig in de elektrische installatie in de meterkast. Normaal gesproken kosten drie panelen 1650 euro, maar met de subsidie van de Kringloop betaal je hier vijfhonderd euro minder voor. ,,Voor 1150 euro drie zonnepanelen; dat is heel goedkoop. Zelf ben ik ook met drie panelen begonnen, en ik kan zeggen: het is heel leuk als je voor het eerst de meter terug ziet lopen!” Tegenwoordig is heel het dak van zijn schuur bedekt met zonnepanelen. ,,Ik vind het belangrijk dat iedereen een deel van zijn eigen energie opwekt. Dat ben je aan je nageslacht verplicht. Je wilt toch voorkomen dat je kleinkinderen later zeggen: Hebben jullie er nou nooit aan gedacht dat de olie en gas een keer zouden opraken?”

Niet alleen de Sliedrechtse bevolking profiteert van de Kringloopwinkel. Achter de winkel is een opslagplaats die omgedoopt is tot ‘Oost-Europa Depot’. Daar worden alle spullen die langer dan drie weken in de winkel staan, opgeslagen, zodat het vervoerd kan worden naar Roemenië, Oekraïne en soms ook Afrika. ,,Vandaag zijn er nog vijftig dozen opgehaald door een stichting die in het Oostblok onder de zigeuners willen gaan werken en daarvoor onze spullen goed kunnen gebruiken. Zij hebben geen geld om ervoor te betalen, dus dan geven wij het gratis weg.”

advertentie
advertentie