Duikteam van de brandweer moet stoppen

31 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – De Gorcumse brandweer moet noodgedwongen stoppen met het duikteam. De voorschriften en richtlijnen van de Veiligheidsinspectie zijn nu dermate streng, dat het voor een team vrijwilligers ondoenlijk is geworden daaraan te kunnen voldoen. De Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid heeft er nu de stekker uitgetrokken. De tien goed opgeleide en gemotiveerde Gorcumse duikers en hun leidinggevenden balen als een stekker.

Deze Veiligheidsregio heeft drie duikeenheden; Dordrecht, Zwijndrecht en Gorinchem. Alleen in Dordrecht werken beroepsduikers, deze eenheid blijft bestaan. De andere twee eenheden moeten stoppen.

Burgemeester Piet IJssels vindt het van de zotte dat de regelgeving in Nederland zo ver gaat dat het voor vrijwilligers ondoenlijk is daaraan te voldoen. ,,Dergelijke eisen zijn niet op te brengen. En dat alleen omdat er in den lande in de afgelopen tien jaar wel eens ongelukken zijn gebeurd met duikers. Dan worden meteen de regels aangescherpt en zo wordt het onmogelijk gemaakt. Heel jammer, ook van de kennis en expertise die we in huis hebben. Er kan bij ons dus niet meer ‘reddend worden gedoken’. Dan moeten we wachten op duikers uit Dordrecht.”

Brandweercommandant Rien Kouvelt is het van harte eens met de burgemeester. ,,Onze duikers hebben precies dezelfde opleiding gehad als de beroeps. Daar is veel tijd en moeite ingestoken. Onze mensen hebben bovenmatige inspanningen geleverd om te voldoen, maar ergens stopt het een keer.” Rien Kouvelt deelt mee dat er momenteel wordt gewerkt aan een regeling ‘oppervlakteredding’. ,,Je krijgt dan een team dat ingezet kan worden bij drenkelingen. Het is een tussenvorm.”

Voor ‘reddend duiken’ moet nu gewacht worden op duikers uit Dordrecht. Die komen uiteraard te laat. In de praktijk bij bijvoorbeeld een auto te water is het overigens ook voor een lokaal team haast onmogelijk op tijd te komen. ,,Als mensen te water raken, kunnen omstanders soms meteen helpen. Onze brandweermannen kennende zullen zij dat zeker niet laten en mensen helpen als zij de kans krijgen,” aldus IJssels.

Voor het duikteam Dordrecht is het besluit van de Veiligheidsregio evenmin handig. Zij missen niet alleen twee eenheden collega’s, maar moeten in geval van nood een beroep doen op duikers uit Spijkenisse, Mijnsherenlaan of Rotterdam-Rijnmond. De aanrijtijden variëren dan van minimaal 20 tot 35 minuten.

De aanrijtijden van de brandweer staan momenteel eveneens ter discussie. De brandweer zou variërend binnen 5, 6 of 8 minuten ter plaatse moeten zijn. Ook deze maatregel vindt burgemeester IJssels overdreven. ,,Binnen tien minuten is mooi,” zegt hij. ,,De vrijwilligers moeten eerst naar de kazerne komen en dan naar de brand. Je kan de eisen niet zo aanscherpen dat de mensen zich dood moeten rijden om de tijd te halen. Bovendien red je er echt niet meer mensen mee. Wij vinden tien, twaalf minuten een mooie tijd. Bovendien worden er in huizen steeds meer maatregelen getroffen voor veiligheid zoals rookmelders en dergelijke. Daar is op het ogenblik meer winst mee te behalen.”

advertentie
advertentie