Theatergroep De Lockhorst is niet meer

31 januari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Theatergroep De Lockhorst, de club vrijwilligers die de afgelopen acht jaar Sliedrecht van een gevarieerd cultureel programma voorzag, is opgeheven. ,,Met pijn in het hart", benadrukt Kees de Zanger namens de theatergroep. ,,En natuurlijk baart de voortzetting van onze doelstelling ons nu zorgen, namelijk een platform bieden voor onze eigen Sliedrechtse amateur muzikanten en toneelmakers. Maar het is niet anders. De taak bleek zo veel omvattend dat het ons als vrijwilligers boven de pet is gegroeid."

Door Caroline Voorbergen

Theatergroep De Lockhorst was een werkgroep van Stichting Sliedrecht en Cultuur die zich bezighield met het beleid betreffende cultuur vanuit Sliedrechtse verenigingen. Vanuit de Stichting kreeg de werkgroep jaarlijks een budget van 45 duizend euro om in De Lockhorst een gevarieerd programma samen te stellen met Sliedrechtse amateurs naast (inter)nationale professionals. Om dit te realiseren zorgde de werkgroep voor het hele huishouden rond de voorstellingen, zoals het inhuren van de techniek, de publiciteit en de papieren afwikkeling. ,,Een jaar of acht hebben we zo geopereerd en hard gewerkt om voor vol aangezien te worden in deze branche. Maar we hebben dit najaar definitief besloten het bijltje er bij neer te leggen. Bij deze taak komt zoveel kijken, dat is eigenlijk niet te doen voor vijf vrijwilligers. Het is gewoon een pittige baan. Zeker als je naar de bureaucratische afwikkeling kijkt die de organisatie van zo'n professioneel opgezet theaterprogramma met zich meebrengt. Tel daarbij op de nukken en grillen die de theaterbranche kenmerkt, dan zal een ieder begrijpen dat we dit niet konden volhouden."

De vijf vrijwilligers, Kees en Ank de Zanger, Ineke en Huib Bossers en Hanneke de Ruiter, togen in het najaar naar de Stichting Sliedrecht en Cultuur om hun functie ter beschikking te stellen. ,,We hebben hier toen geen ruchtbaarheid aan willen geven omdat de Stichting toezegde opvolgers te zoeken. Maar inmiddels is gebleken dat die niet gevonden zijn en dat onze werkgroep wordt opgeheven. Sindsdien is mijn bezorgdheid natuurlijk toegenomen en die wil ik graag met Sliedrecht delen. Het is namelijk in de eerste plaats voor de Sliedrechters een droeve zaak als er op cultureel gebied niet meer veel valt te beleven in hun dorp."

Een oplossing ziet Kees wel. ,,Dat onze theatergroep opgeheven moest worden is zorgelijk, maar hoeft nog niet fataal te zijn. Als het potje maar blijft bestaan. Dan kan Arie van den Nieuwendijk (eigenaar van Partycentrum De Lockhorst en Brasserie Elco; red.) zelf een programma samenstellen. De Sliedrechtse theatermakers, zoals Onder Ons, Bigband Blast met hun Sunday Jazz middagen, het Baggerkoor en Wilhelmus, kunnen dan bij Arie aankloppen voor financiële ondersteuning. Hoe succesvol en populair hun voorstellingen ook zijn, zonder financiële steun kunnen ze niet gerealiseerd worden. Zaalhuur, licht en geluid, advertenties en posters moeten toch echt uit het potje komen. Daarvoor is de kaartverkoop niet toereikend."

Wethouder Johan Lavooi (archieffoto) laat via gemeentewoordvoerster Monique Boer weten in gesprek te zijn met Arie van den Nieuwendijk van de Lockhorst en met andere partijen. ,,Daarnaast is het zo dat de raad in zijn vergadering van 8 februari keuzes zal maken over de ideeën voor de ombuigingsvoorstellen", zegt ze. ,,Dus dat wil de wethouder even afwachten voordat hij een reactie geeft."

advertentie
advertentie