De geschiedenis van het Concertgebouworkest

4 februari 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In Nederland is geen tweede symfonieorkest te vinden dat zo goed gedocumenteerd is als het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam. Aan de hand van een schat aan gegevens en de vele opnamen die van dit orkest zijn gemaakt, geeft Rob Landman donderdag 10 februari in een lezing een overzicht van het muziekleven van 1888 tot heden en de rol die dit orkest hierbij heeft gespeeld. Hij doet dit van 19.30 uur tot 22.30 uur in museum De Koperen Knop.

Op 3 november 1888 presenteerde zich in Amsterdam een nieuw orkest, 65 man groot, dat verbonden was aan een nieuwe concertzaal, het Concertgebouw. Het orkest van het Concertgebouw, zoals de naam van dat orkest in de beginperiode luidde, trok al direct de aandacht van menig muziekliefhebber. De kwaliteit van dit orkest was er een die men in Nederland nog niet kende. Willem Kes (1856-1934) leidde dit door hem geformeerde orkest de eerste zeven jaren (1888-1895) en zorgde dat dit orkest nationale bekendheid genoot. Tijdens de vijftig jaren die hierop volgden heeft zijn opvolger Willem Mengelberg ervoor gezorgd dat het niveau van dit orkest nog verder werd verhoogd en dat het orkest internationaal bekend werd. De vele grammofoonplaat-opnamen vanaf 1926 hebben hieraan in belangrijke mate bijgedragen. Na Mengelberg kwam in 1945 de democratisch ingestelde Eduard van Beinum dit orkest leiden. Bernard Haitink (1963 – 1988) en Riccardo Chailly (1988 – 2004) en Mariss Jansons (2004 – heden) hebben ervoor gezorgd dat dit orkest wereldberoemd bleef.

In deze lezing wordt aandacht besteed aan het verdwenen repertoire van destijds, oude stukken die nu niet meer gespeeld worden maar toch zeer de moeite waard zijn, de vele anekdotes, de geschiedenis van dit orkest, hele bijzondere opnamen en wereldpremières van dit orkest onder leiding van illustere dirigenten van 1926 tot heden.

Rob Landman (1946) is gepensioneerd ambtenaar van de gemeente Dordrecht. Momenteel verricht hij een promotieonderzoek bij de Universiteit van Leiden over het leven van de dirigent Willem Kes. Introducés zijn van harte welkom. Zij betalen € 4. Deze activiteit van de Volksuniversiteit begint met de jaarlijkse ledenvergadering.

advertentie
advertentie