Kritische noten sportfestival

10 februari 2011 om 00:00 Sport

SLIEDRECHT - De zilveren editie van de jaarlijkse Sportverkiezingen, afgelopen vrijdag in zalencentrum De Lockhorst (zie het verslag hieronder), trok een volle zaal, maar werd ook ontvangen met kritiek. Hanno van den Herik, trainer-coach van v.v. Sliedrecht A1, noemt Sportraad Sliedrecht onsportief en Jerry van Rekom, bestuurslid van Schaakvereniging Sliedrecht, doet er zelfs een schepje bovenop door het organiserende comité te betichten van ‘Songfestivalpraktijken’. Beiden hebben een ingezonden brief geschreven. Ook Joop Hartog is namens Sportraad Sliedrecht in de pen geklommen om de kritiek te weerleggen.

Van den Herik is ontstemd over het feit dat zijn team, dat ongeslagen kampioen is geworden, niet is genomineerd voor Sportploeg van het Jaar. Hij schrijft het volgende: ,,Op het moment dat de nominaties bekend werden was de teleurstelling groot dat de voordracht van dit talentvolle team niet is overgenomen door de werkgroep Sportverkiezingen. Gevoed door de teleurstelling dat de prestatie niet op waarde wordt geschat heb ik contact gezocht met de voorzitter van de sportraad met de vraag wat de criteria zijn waarop deze beslissing tot stand is gekomen. In antwoord op mijn vraag werd verwezen naar het reglement. Het bekende kluitje in het riet want ten eerste was mijn vraag gericht aan de sportraad. Ten tweede maak ik geen bezwaar tegen de beslissing. Na een herhaald verzoek heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag waarom jongens A1 niet is genomineerd. Dat lijkt me toch niet bezwaarlijk als hier duidelijke criteria voor bestaan en de gang van zaken eerlijk is verlopen? We hebben naar mijn mening een sportief recht op uitleg. Zeker als je ongeslagen kampioen bent geworden.”

Van Rekom bekritiseert de verkiezing tot Sportvereniging van het Jaar. Sliedrecht Sport, SKC Merwede en Schaakvereniging Sliedrecht maakten kans op deze titel. ,,Afgelopen jaar was een enorm goed jaar voor de schaakvereniging: 75-jarig bestaan, veel promoties en op jeugdgebied nog nooit zo sterk vertegenwoordigd bij NK’s. Dan ook nog een manifestatie organiseren die in Nederland uniek is, de verenigingsprijs winnen van de KNSB en nog veel meer. Dan denk je dat je het als kleine vereniging in verhouding uitstekend doet. Als je de verenigingsprijs van de KNSB krijgt omdat je als vereniging het snelst bent gestegen qua ledenaantal dan heb je het toch goed gedaan in Nederland. Dat bleek niet bij de verkiezing waar Schaakvereniging Sliedrecht uiteindelijk als derde eindigde. In de pauze kwamen veel mensen op ons af om aan te geven dat wij de prijs het meest hadden verdiend. Hoe kan het dan toch dat je niet als eerste, maar zelfs als laatste eindigt? Dat is na analyse - en daar zijn schakers heel sterk in - niet zo lastig. De meeste punten werden gegeven door een zogenaamde onafhankelijke vakjury. Waar bestond die uit? Bernadette Struijk van SKC Merwede, Rob Stout, trainer-coach van Sliedrecht Sport, en een zogenaamde onafhankelijke voorzitter Jan van Neerbos. Hoe is het mogelijk dat op zo’n onderdeel waarbij de jury bestaat uit leden van twee van de drie kandidaten mogen stemmen voor de prijs, die vooral voor een kleine vereniging zo’n belangrijke impuls kan zijn. Het doet denken aan het Eurovisie Songfestival waar alle Oost-Europese landen op elkaar stemmen. Natuurlijk gaf Stout - conform het Oostblokmodel - het maximale aantal punten van negen aan Sliedrecht Sport en natuurlijk gaf hij vervolgens zes punten aan de vereniging van zijn mede-vakjurylid. En Struijk gaf haar negen punten natuurlijk aan SKC Merwede en zes aan de vereniging van Stout. Dat Van Neerbos er eigenlijk voor spek en bonen bij zat moge duidelijk zijn.”

Het Kompas heeft Sportraad Sliedrecht gevraagd om een reactie. ,,Onsportief gedrag vinden wij een fikse belediging van mensen die met de allerbeste bedoelingen en zonder vooroordelen zo objectief mogelijk proberen te werken en een avond organiseren waarbij de sport en de sporters centraal staan”, schrijft Joop Hartog. ,,Het beoordelen van de ontvangen voordrachten gebeurt uiterst zorgvuldig. De reactie van Hanno van den Herik kunnen wij wel begrijpen, maar zoals hij zelf schrijft is die ingegeven door teleurstelling (en wellicht frustratie). Let wel dat een nominatie niet alleen wordt verkregen omdat een vurige wens van de jeugdopleiding in vervulling is gegaan. Dat na vele mislukte pogingen in de voorgaande jaren nu wel promotie is bewerkstelligd geeft nog geen automatisch recht op nominatie. Het siert hem dat hij de uitslag accepteert. Hij weet gelukkig ook wat verliezen is. Anders is het met de kritiek van Jerry van Rekom. Die vindt niet alleen dat Schaakvereniging Sliedrecht had moeten winnen (wij hadden dit ook enigszins ingeschat, maar gelukkig beslist de jury). Hij oefent ook openlijk kritiek op de prestatie van de vakjuryleden, mensen die belangeloos en integer hun werk hebben gedaan. Van Rekom meent dat de bondscoach van het Nederlands turnteam, Rob Stout, trainer-coach zou zijn van Sliedrecht Sport en daarom die vereniging de punten zou hebben gegeven. Gekker moet het niet worden. Hoezo sterke analyse? In plaats van de leden van de werkgroep Sportverkiezingen aanspreken om zijn grieven kenbaar te maken kiest hij liever voor de publiciteit. Zo kennen we je niet, Jerry.”

advertentie
advertentie