Jan Franssen: ‘De luiken staan nu open naar buiten’

9 februari 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD/G’DAM – Commissaris van de Koningin Jan Franssen vereerde de gemeente Hardinxveld-Giessendam vorige week met een werkbezoek. Het werd een dag met veel open dialoog en discussie over hoe het nu gaat met de gemeente en hoe het verder moet in de toekomst.

Franssen toonde zich verheugd met de constatering dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam in haar hele manier van denken een goede omslag heeft gemaakt. ,,De luiken staan nu veel meer open naar buiten, in plaats van naar binnen,” aldus Franssen. Hij benadrukte dat regionale samenwerking van groot belang is, maar dat voor de toekomst toch verder gekeken moet worden.

De gemeente is in december gestart met een sterktezwakte analyse. Er vinden nu discussies plaats met het ‘maatschappelijk middenveld’. Medio juni worden daar de uitslagen van verwacht. ,,Uiteindelijk moet je toch de discussie voeren over wat de kern van een gemeente is. Gemeentelijke herindeling is daarbij helemaal niet uitgesloten,” vervolgt Franssen.

In het recente verleden hebben de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem geprobeerd op bepaalde punten samen te werken. Mede door karakter- en cultuurverschillen werd dat geen daverend succes. Hardinxveld-Giessendam heeft haar voelsprieten nu veel meer richting Sliedrecht, dat van oudsher veel samenwerkt met de Drechtsteden.

,,Een hele goede ontwikkeling,” aldus Franssen. Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam hebben meer overeenkomsten en we zien duidelijk dat de Drechtsteden deze kant op komen. Ook dat is een goede zaak,” vindt Franssen. Burgemeester Maria Wiebosch voegt daar aan toe dat het uiteindelijk ook om mensenwerk gaat. Als er een klik is gaat samenwerking veel gemakkelijker. ,,We kunnen het erg goed vinden met Sliedrecht” aldus Wiebosch.

Franssen geeft aan dat de schaal van een gemeente beperkingen tot gevolg kan hebben. Dat wordt zichtbaar bij dienstverlening. Samenwerking op het gebied van dienstverlening is daarom een goede zaak, vindt Franssen. De gemeenschappelijke reinigingsdienst is een goed voorbeeld. Maar die agenda moet volgens de Commissaris van de Koningin wel worden verdiept met onder andere jeugd en zorg.

advertentie
advertentie