'Deze stankoverlast verziekt mijn woongenot’

16 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Telkens als visite over de vloer komt krijg ik te horen: ‘Wat een stank! Word je daar niet misselijk van?’ Natuurlijk ben ik hier niet blij mee. Als ik drie jaar geleden had geweten dat je steeds door een smerige lucht naar buiten moet, had ik nooit mijn flatje genomen. Het verziekt heel erg mijn woongenot.” Fia Martignoni, nu drie jaar woonachtig in de seniorenflat in de Tuinfluiterstraat, vond het tijd woorden de krant te informeren over de stankoverlast die de flatbewoners ervaren die gebruik maken van de ingang aan de Kievitlaan. ,,Eerst alleen in de zomer, nu zitten we zelfs het hele jaar in de stank.”

Door Erik de Bruin

De zwarte piet richting woningstichting Tablis Wonen schuiven zou niet helemaal fair zijn, zo blijkt zowel uit het commentaar van mevrouw Martignoni zelf als de reactie van Tablis. Naar aanleiding van haar telefoontjes heeft de woningstichting sinds vorig jaar zomer van alles geprobeerd het probleem te verhelpen. Echter, telkens was sprake van een tijdelijke oplossing. ,,We dachten in eerste instantie dat de stank werd veroorzaakt door de container naast de ingang”, legde de coördinator van de technische onderhoudsdienst uit. ,,Vervolgens hebben we de rioleringen doorgespoeld en de verstoppingen verholpen. Het is natuurlijk niet onze bedoeling huurders in de stank te laten zitten.”

‘Open riool’

,,Twee weken lang was er sprake van een draaglijke geur. Daarna begon het weer te stinken”, vertelt mevrouw Martignoni. ,,Net een open riool. Gelukkig dringt het niet door tot de woningen, maar als je de flat veel in- en uitgaat, om bijvoorbeeld de hond uit te laten en boodschappen te doen, kom je telkens door die stank. Andere flatbewoners staan wel eens bij de ingang te wachten voor de taxi. Daar moet ik dus echt niet aan denken. In het zaaltje beneden (vlak naast de entree, red.) zal ik in deze omstandigheden nooit mijn verjaardag vieren.” Als het goed is zijn die omstandigheden nu een stuk beter. ,,Het ruikt nog steeds, maar veel minder dan voorheen”, beaamt mevrouw Martignoni. Ze vreest wel dat de stank in de zomer terugkeert.

Werkelijke oorzaak

Tablis Wonen hoopt met behulp van een aantal gespecialiseerde bedrijven een definitief eind te hebben gemaakt aan de stankoverlast. Na grondige research is de werkelijke oorzaak ontdekt. Onder de kruipruimte bleek een deel van de riolering te zijn afgebroken waardoor drekstoffen onder de vloer liepen. Het repareren van de breuk bleek niet afdoende. De oude stank bleef zitten omdat het in de grond eromheen terecht was gekomen. Vandaar dat de grond is omgewoeld en schoon zand ervoor in de plaats is gekomen waarop zogeheten geurneutraliserende vloeistof is gesprankeld. Voor de bewoners en Tablis is het te hopen dat het hardnekkige probleem voorgoed is verholpen.

Foto: Bij de ingang van de seniorenflat aan de Kievitlaan rook het lange tijd als een open riool.

advertentie
advertentie