Dijkbewoners pruimen bouwplannen niet

19 februari 2011 om 00:00 Nieuws

'We hopen de massaliteit tegen te gaan'

SLIEDRECHT - Hoewel er nog een lang formeel traject is af te leggen voelen de bewoners van de Rivierdijk zich voor een voldongen feit gesteld. Middels een inloopavond in het gemeentekantoor konden zij afgelopen donderdag zien welke plannen zijn ontwikkeld. Wat ze voor ogen kregen stemde niet tevreden, al wisten ze heel goed dat hetgeen hen zou worden voorgeschoteld moeilijk verteerbaar zou zijn. ,,De gemeente duwt het ons als dijkbewoners gewoon door de strot."

Door Erik de Bruin

De inloopavond duurde twee uur en werd goed bezocht. Ook diverse raadsleden lieten hun licht schijnen over wat de projectontwikkelaar precies wil op het veelbesproken Watertorenterrein. Een ruime meerderheid van de raad - alleen PRO Sliedrecht was tegen - stemde begin oktober in met het in procedure brengen van het voorontwerp-bestemmingsplan. Met het houden van deze inloopavond wordt in feit de bel voor de inspraakronde geluid. Dat de komende weken kritische zienswijzen worden ingediend staat als een paal boven water, al vraagt de vrouw van wie bovenstaand citaat is zich af of het nog wel zin heeft. ,,De plannen zijn al helemaal klaar. Het gaat puur om geld"

Plantenbakken

Ze is lang niet de enige die over haar toeren is. Overal zijn negatieve en sceptische geluiden te horen. Een vrouw die aan de binnenzijde van de Rivierdijk woont laat Maarten de Winter van Wijkplatform Oost weten dat de groenaccenten die hij presenteert het enige positieve is. ,,Het is een idee dat de dijkbewoners zelf hebben aangedragen. Wij als wijkplatform gaan eerst met alle dijkbewoners van nummer 2 tot en met 383 overleggen wat ze hiervan ondervinden. Als er draagvlak voor is willen we dit deel van de Rivierdijk opvrolijken met kleurige plantenbakken zodat het een levendig aanzien krijgt. De bewoners dienen zelf zorg te dragen voor het onderhoud. Voor de financiering gaan we op zoek naar sponsoren. Echter, de eerste stap die we nu moeten zetten is het in overleg treden met alle dijkbewoners. Mensen moeten het ook willen."

Stichting

Het idee om de Rivierdijk op te fleuren komt uit de koker van de belangengroep De Rivierdijk Wijkt Niet. De afgelopen twee jaar schoof het comité als gesprekspartner aan bij overleggen met de gemeente, de projectontwikkelaar en het stedenbouwkundig bureau. Overleggen die prettig verliepen, maar tot niets hebben geleid. ,,We wisten dat we weinig speelruimte hadden omdat in feite alles al vaststond", vertelt Hennie Kroon, die er cynisch aan toevoegt dat het twee jaar lang een soort bezigheidstherapie is geweest. Hij is secretaris van de belangengroep, die is veranderd in een stichting. ,,We laten het er niet bij zitten. Dit is geen plan om in mee te denken. Er is wel gediscussieerd, maar we zijn niet gehoord."

Hoe de stichting zich gaat manifesteren kon hij nog niet aangeven. In elk geval is een advocaat in de arm geslagen die een ondersteunende rol vertolkt. In september vorig jaar werd een beroep gedaan op een gespecialiseerde jurist om de intentieovereenkomst te toetsen die in 2003 is ondertekend tussen de gemeente en de projectontwikkelaar. Volgens verantwoordelijk wethouder Hans Tanis heeft de overeenkomst bindende waarde. Vandaar ook dat de gemeenteraad, die het spel zuiver wil spelen, zich met handen en voeten weet gebonden aan de afspraken die toen zijn gemaakt en het project niet in de weg staat. De jurist weerlegde die bindende waarde en stelde dat de intentieovereenkomst juridisch-inhoudelijk niet veel voorstelt. Wat het dijkcomité voornamelijk dwarszit zijn de hoeveelheid woningen (circa tweehonderd) en de hoogte van de huizen en appartementencomplexen, die allen onder het duurdere segment vallen en alleen te koop zijn. ,,We hopen de massaliteit tegen te gaan", zegt Kroon. ,,Zoals het nu wordt voorgesteld is te massaal, Manhattan-achtig. Het staat in geen verhouding tot de woningen aan de Rivierdijk. Ik vrees dat we zes maanden per jaar geen zonlicht meer in onze tuin hebben."

Geen rotonde

Hij vervolgt: ,,Ik kan je nu al vertellen dat de laaggebouwde woningen die achter de woningen aan de rivier worden gebouwd niet worden verkocht. In mijn optiek is dat ondenkbaar." Mevrouw Van der Sluijs, die samen met haar man (beiden op leeftijd) als belangstellende een kijkje komt nemen, denkt dat het helemaal geen zin heeft daar te gaan wonen. ,,Je hele uitzicht is weg en je zit in de schaduw." Direct aan de rivier wonen is volgens haar eega wel aanlokkelijk. Ze begrijpen de consternatie onder de dijkbewoners. Consternatie die er ook is omdat het aantal verkeersbewegingen op de dijk flink toeneemt. Verkeerswethouder Ad de Waard zegde de gemeenteraad, die hier actie op wilde, toe de mogelijkheden voor een rotonde te onderzoeken. Bij de ontsluiting voor autoverkeer (in totaal komen er drie ontsluitingen waarvan twee enkel voor fietsers) is echter gekozen voor een voorrangskruispunt waarbij het verkeer dat vanaf de A15 of uit Hardinxveld-Giessendam komt en de nieuwbouwwijk in wil slaan, gebruik kan maken van een voorsorteerstrook. Dit om te voorkomen dat het doorgaande verkeer vast komt te staan. Een rotonde biedt volgens de berekeningen die de afgelopen maanden zijn gedaan geen soelaas en is ruimtelijk niet in te passen. Ook in dit geval waren er kritische geluiden te horen van dijkbewoners die vrezen dat als je op drukke momenten de wijk uit wilt rijden richting het dorp dit vrijwel onmogelijk is.

Foto: Belanghebbenden en belangstellenden nemen aandachtig de maquette en tekeningen in zich op.

advertentie
advertentie