Expositie Wijk D, E en F loopt goed

19 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT- De tentoonstelling “Wijk D, E en F door de jaren heen” loopt als een trein. Al veel Sliedrechters en oud-Sliedrechters zijn de expositie komen bekijken en dat geeft veel aanleiding tot allerlei verhalen en herinneringen over hoe het dagelijks bestaan was, wie waar woonde en wat voor werk of beroep men zoal uitvoerde.

Elke zaterdagmiddag, zo rond de klok van drie uur, wordt er een verhaal voorgedragen in zuiver “Slierechts deëlect”. Dit verhaal wordt verteld door één van de medewerkers van de Werkgroep Dialect, onderdeel van de Historische Vereniging Sliedrecht. De voordracht vindt plaats in een zaal van het Sliedrechts Museum, dat van 1853 tot 1923 diende als gemeentehuis van Sliedrecht.

In de tentoonstellingsruimte, de W. Bos Jzn zaal, is een grote collectie foto’s te bekijken van vrijwel alle woonhuizen, winkels en bedrijven uit Wijk D. De bebouwing langs de spoorlijn werd vroeger aangeduid met Wijk E. Daar zijn de vroegere spoorbaanwachtershuizen te zien en het vroegere station Baanhoek. Er wordt nu weer een nieuw station Baanhoek gebouwd, zij het op een iets andere plaats.

De boerderijen van “Overdiep”, het vroegere Sliedrechtse grondgebied ten zuiden van de rivier de Beneden-Merwede, werden aangeduid als Wijk F. De dagelijkse verbinding tussen Sliedrecht en Overdiep werd via de Helsluis onderhouden door Peter van Dam. Deze had vroeger een fietsenhandel in Wijk B.

Voor de bezoekers die de expositie hebben bezocht en de herinnering eraan willen bewaren, is er een fraai uitgevoerd boek van de tentoonstelling te koop.

advertentie
advertentie