Zelfs riolering kan duurzamer

22 februari 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Riolering en duurzaamheid: geen combinatie waar de meeste mensen snel aan denken. Niemand denkt graag na over wat er met de inhoud van zijn toilet gebeurt. Gert van Tent, de Sliedrechtse ‘autoriteit’ op het gebied van riolering, ziet in zijn vakgebied echter ook mogelijkheden voor duurzaamheid. ,,Als we rioleringen afkoppelen en het regenwater apart afvoeren, kunnen we daarmee heel veel energie besparen”, vertelt de ambtenaar weg- en waterbouw.

Door Ariënne Megchelsen

Om zijn verhaal duidelijk te maken, gaat Van Tent terug naar het begin. ,,Heel vroeger was er nog geen riolering. Vuil water kwam rechtstreeks in de sloot of de rivier terecht, zonder dat het gezuiverd was. Pas in 1920 is in een gedeelte van Sliedrecht de eerste riolering aangelegd. In de jaren veertig had heel Sliedrecht een gemengd stelsel. Dat wil zeggen dat via één buis het vuile water en het regenwater afgevoerd werd. Op een gegeven moment kwam er ook de zuivering, die het water eerst zuiverde voordat het in de rivier werd geloosd.” Al was dit al een hele verbetering voor die tijd, toch was het volgens Van Tent geen erg duurzaam stelsel. ,,De waterzuivering kan maar een bepaalde hoeveelheid water hebben. Als het flink regent, komt het wateroverschot via de overstort in het oppervlaktewater (sloten en vijvers, red.) terecht. Daar zit dus ook het vuile water bij.”

In 1995 is daar een oplossing voor bedacht: het afkoppelen van rioleringen. ,,Dit houdt in dat het vuile water en het regenwater nu via twee aparte buizen wordt afgevoerd. Het regenwater gaat niet meer naar de zuivering, maar wordt meteen in het oppervlaktewater geloosd. Als het nu veel regent, hebben we dus geen last meer van overstort van vuil water. Dat is de grootste milieuwinst.” Maar dat is nog maar één voordeel. ,,Al het regenwater hoeft nu niet meer naar de zuivering verpompt te worden. Daar behalen we een enorme energiewinst mee. Een derde voordeel is dat het regenwater in het oppervlaktewater terecht komt. In de zomer hebben vijvers vaak te kampen met een slecht zuurstofgehalte. Regenwater bevat juist veel zuurstof, dus wordt de kwaliteit van de vijvers beter.”

Van Tent is in Sliedrecht vanaf ’95 bezig met het aanleggen van ‘afgekoppelde rioleringen’. Op een enorme kaart laat hij zien dat een groot deel van het dorp al aangepakt is. ,,Wanneer we een straat opnieuw bestraten, nemen we meteen de riolering mee. Grote delen van Sliedrecht hebben we al gedaan, zoals de Schildersbuurt en de buitenuitbreiding. Sommige wijken, zoals het gebied bij de Middenveer, moeten nog gebeuren. Op dit moment wordt de Jordaanstoep aangepakt.”

Voor mensen die het belang van een goede riolering inzien, heeft Van Tent nog een tip. ,,De regenpijp aan de voorkant van het huis zit nu vaak nog aangesloten op de riolering. Dat is nergens voor nodig; je kunt dit water gewoon over straat laten lopen. Dan is er in tijden van veel regen weer minder sprake van overstort van het riool. De regenpijp loskoppelen van de huisriolering heeft overigens alleen zin wanneer de straat waar je woont al afgekoppeld is.”

advertentie
advertentie