'Zang, meziek behoorde baai ons leve'

2 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Gijs je hèt een prachtig boek geschreve, over onze gouwe ouwe taaid. Zang, meziek behoorde baai ons leve". Vol enthousiasme zingen "De Kraaijen" Nel en Huib in onvervalst "Slierechs" Gijs Lemmen toe, de schrijver van het boek 'Sliedrecht Bandstand'. De luisteraars wanen zich weer even in de jaren 50, toen de jonge Nel nog bij de Cobella's zong. Vanavond (zaterdag 26 februari) staat helemaal in het teken van Sliedrechtse bands uit die tijd, ter ere van het boek van Lemmen.

Door Ariënne Megchelsen

Het CJMV-gebouw, waar de reünie plaatsvindt, is in al die jaren weinig veranderd. ,,Vroeger stonden wij hier in de weekends te dansen", vertelt Bert Batenburg, in de jaren vijftig en zestig de overbuurjongen van muzikant Gijs Lemmen. ,,Geweldig was dat toen. Ja, het ziet er nog grotendeels hetzelfde uit. Een prachtige plek voor zo'n reünie. Moet je die houten planken voor het podium zien, dat zie je toch nergens meer?" Ook de bruine gordijnen, het oranjegeschilderde plafond en de oranje lopers die op de tafels liggen, ademen nog de sfeer van de "roaring sixties".

Alleen het publiek is wat ouder geworden. De slanke tailles van de meisjes en de hippe kapsels van de jongens hebben plaatsgemaakt voor gevuldere figuren en grijze haren. Maar enthousiast zijn ze nog steeds wanneer de Sliedrechtse muzikanten het podium betreden. Een luid applaus klinkt wanneer broer en zus Kraaijeveld hun smartlappen ten gehore brengen. Zo gesmeerd als vroeger gaat het niet altijd meer; Nel en Huib moeten even opnieuw inzetten als blijkt dat Nel het verkeerde akkoord te pakken had op haar ukelele. Op een avond als deze worden zulke foutjes echter snel door de vingers gezien. Optredens worden afgewisseld met muziek van DJ Wim van Mourik. Zijn ouderwetse draaitafel heeft hij inmiddels vervangen door een moderne installatie waarmee hij cd's kan afspelen. ,,Wim is ook wel wat veranderd", grinnikt Bert. ,,Vroeger was hij lang en slank. Hij draaide toen vaak plaatjes in de Rosmolen."

Gerrit Venis, organisator van de avond en voorzitter van de Historische Vereniging, praat de verschillende optredens aan elkaar door interviewtjes met oude Sliedrechtse muzikanten. 'Alfredo le Grand', bekend geworden als flamenco speler, en drummer Tony Marcelis passeren de revue. Het hoogtepunt van de avond is het optreden van Gijs Lemmen met zijn band 'The Six Hands Rhythms'. ,,Ja, het is een hele mond vol", lacht de gitarist. ,,Het is afgeleid van het eerste bandje waar ik in speelde, 'The Rhythms'. Speciaal voor jullie hebben wij een aantal nummers uit voorgaande jaren opgediept. Het eerste is 'Brazil'. Gitaarklanken klinken wanneer Gijs het nummer inzet, daarbij begeleidt door drum en basgitaar. Na elk nummer klinkt een luid applaus. ,,Is het niet te hard?", vraagt Gijs voorzichtig. ,,Nee hoor Gijs, houden zo!", roept een man uit de zaal. Op het puntje van zijn stoel en met een brede glimlach luistert hij naar de oude nummers.

Al had de Historische Vereniging iets meer publiek verwacht, de opzet van de avond is meer dan geslaagd. Wie zich nog eens op zijn gemak wil verdiepen in de Sliedrechtse muziekjaren, kan het boek 'Sliedrecht Bandstand' voor 17,50 euro kopen bij boekhandels De Waard en De Gruijter, het Sliedrechts museum en de Historische Vereniging.

advertentie
advertentie