Tips voor veiligheid helpen senioren

2 maart 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD/G'DAM - ,,Ik wil graag hier, in mijn eigen huisje, zelfstandig blijven wonen. Hier heb ik de ruimte voor al mijn spulletjes, mijn bankstel en andere meubels. Ik mag graag bezig zijn met dingen, handwerken, haken en zo. In zo'n verzorgingshuis heb ik niet de ruimte om alles mee te nemen."

Mevrouw Geertje Schouten is al 87 jaar en woont alleen in haar huisje in Hardinxveld. Een paar jaar geleden is er bij haar ingebroken. Veel ouderen worden slachtoffer van laffe criminelen, die het juist op deze kwetsbare groep heeft gemunt. Daarom zijn Rivas Zorg Thuis en politie in actie gekomen. Zij hebben een kaart opgesteld met tips voor veiligheid. Deze kaart wordt bij alle cliënten van Rivas thuiszorg in de hele regio bezorgd.

Als eerste was vorige week mevrouw Schouten aan de beurt. Rivas Zorggroep maakte van de gelegenheid gebruik hier extra aandacht voor te vragen en nodigde voor de uitreiking ook wijkagent Dennis den Besten uit. Samen met ook nog enkele familieleden werd het zo een heel feestje bij mevrouw Schouten. ,,Ik was overal lid van, verscheidene ouderenverenigingen en dan heb je wel eens gezellige (bingo)avonden. Dat doe ik nu niet meer. Je moet voorzichtig zijn. Oude mensen horen 's avonds niet op straat," lacht zij.

Met de Veiligheidskaart krijgen de senioren soms logische maar toch belangrijke tips om diefstal te voorkomen. 'Geef nooit uw pincode', 'laat geen vreemde mensen binnen', 'controleer een afspraak voor u de deur opent' en 'pas op voor zakkenrollers'. En mensen die de meters komen opnemen moeten zich altijd kunnen identificeren. Tevens staan er op de kaart belangrijke telefoonnummers die ouderen kunnen bellen als er iets mis is, 112, of als zij het niet helemaal vertrouwen, Rivas Zorglijn: 0900-8440.

,,Sinds die inbraak ben ik wel heel voorzichtig geworden hoor," vertelt mevrouw Schouten verder. ,,Ze hebben overal ingezeten. Afschuwelijk. Nu heb ik niks meer in huis, geen geld of zo. Het eten krijg ik van Tafeltje Dekje, dat bevalt me prima. Thuis vertelden ze vroeger dat opoe haar geld tussen de lakens bewaarde. Nou, dat doe ik niet hoor."

Mevrouw Schouten krijgt nu twee maal per dag hulp van de thuiszorg. De medewerksters hebben een sleutel en sluiten na het avondbezoek het huisje meteen goed af. ,,Je moet de sleutel twee keer omdraaien," weet mevrouw Schouten precies. Maar ik heb een gehoorapparaat en als ik dan al in bed lig hoor ik het niet goed. Gisteravond ben ik nog even gaan kijken of de deur wel goed op slot was. En ik laat altijd een lampje aan. Als er dan 's nachts iets is, heb ik in ieder geval altijd licht aan."

Eigenlijk is mevrouw Schouten niet helemaal alleen. Naast de thuiszorg komt er dagelijks familie langs. Kinderen, kleinkinderen en soms achterkleinkinderen. Zo is er een heel netwerkje dat waakt over deze gezellige oma. ,,Helaas wordt soms misbruik gemaakt van oudere mensen," vertelt wijkagent Dennis den Besten. ,,Vaak worden trucs gebruikt, zoals zielige praatjes om bij mensen binnen te komen, of zich voordoen als iemand van de bank en vragen naar de pincode. Met deze veiligheidskaart geven we mensen adviezen en raden we hen aan om nooit onbekende mensen binnen te laten in de woning."

Foto: Mevrouw Schouten krijgt uit handen van wijkverpleegkundige Willy Kappinga de eerste kaart met veiligheidstips overhandigd.

advertentie
advertentie