Lof voor Aslihan en Selma op Internationale Vrouwendag

5 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vandaag, dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet de Sliedrechtse afdeling van de PvdA twee Nederlands-Turkse dames in het zonnetje. Aslihan (sociologe) en Selma (juriste) Kara hebben de afgelopen periode veel uren van hun vrije tijd belangeloos besteed aan integratie

,,Aslihan en Selma zijn in staat kritisch naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Ze durfden het aan ontwikkelingen als een probleem of bedreiging te benoemen en hebben zelf initiatieven genomen hier iets aan te doen", vertelt Anton van Rees namens de PvdA-fractie over de twee dames. ,,Zo hebben ze de afgelopen jaren voor jonge kinderen in het basisonderwijs huiswerkbegeleiding gerealiseerd, wetende dat daar waar tenminste één van de ouders slecht of minder goed Nederlands spreekt dat effect heeft op de taalontwikkeling van de kinderen. Met dit initiatief boden ze niet alleen kinderen een betere kans in de maatschappij maar stimuleerden ze tevens de ouders aandacht te schenken aan hun eigen Nederlandse (taal)ontwikkeling en de eventuele gevolgen die dit op latere leeftijd op bij voorbeeld medisch of sociaal gebied met zich mee kan brengen. Hiertoe werd in overleg met de Sociale Dienst geregeld dat er in Sliedrecht een mogelijkheid kwam om laagdrempelige inburgeringscursussen te organiseren."

Regelmatig worden informatiebijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met organisaties als Rivas, Yulius en Stichting Welzijn Sliedrecht, met thema-avonden over verschillende problematieken en preventieve maatregelen. Maar ook wordt wekelijks een deel van de vrijdagpreek in het Nederlands vertaald en gelezen. Van Rees: ,,Een waardevolle bijdrage waardoor meer mensen bereikt worden en daardoor volwaardiger aan de maatschappij kunnen meedoen en bijdragen."

Ook de jaarlijkse bazaar wordt mede door Aslihan en Selma georganiseerd. Deze bazaar draait niet alleen om gezelligheid, maar is ook een dag waarop verschillende culturen met elkaar kennis kunnen maken. ,,Vrouwen als Aslihan en Selma verdienen het daarom om op deze Internationale Vrouwendag als blijk van waardering voor hun inzet door de PvdA Sliedrecht in het zonnetje te worden gezet", meent Van Rees namens de PvdA.

Ieder jaar wordt op de herdenkingsdag waarop de eerste staking van vrouwen plaatsvond, op 8 maart 1908, in New York aandacht gevraagd voor de rol van de vrouw in de maatschappij. De staking toen was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: "brood en rozen".

Anton van Rees: ,,Gelukkig is in Nederland en ook in vele andere plaatsen in de wereld er in de tussentijd veel veranderd. Maar nog steeds bekleden vrouwen naar verhouding (te) weinig maatschappelijke posities, al dan niet in combinatie met hun “traditionele bezigheden”, terwijl veel zaken niet zonder de inbreng van vrouwen gerealiseerd zouden zijn. Ook in Sliedrecht spelen vrouwen op veel plaatsen in de gemeenschap een belangrijke rol, zoals in het vrijwilligerswerk. In een periode waarin door de overheid een steeds groter beroep op burgerparticipatie wordt gedaan zullen deze onbezoldigde functies alleen maar aan belang winnen."

advertentie
advertentie