Tweede schaakteam krijgt winst cadeau

7 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zat het in de vierde ronde nog tegen voor het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht, toen de volle winst uit handen werd gegeven, in de vijfde ronde kreeg het team van teamleider Kees van der Does de zege in de schoot geworpen. Mededegradatiekandidaat Shah Mata 1, ooit een geduchte tegenstander van Sliedrecht 1, leek op weg naar de winst in het vierpunten duel, maar zag in de laatste seconde van de wedstrijd dat de punten alsnog in Sliedrecht bleven. Bij een 3,5-3,5 stand en met nog enkele seconden op de klok zette Willem Kuiper zijn verbouwereerde tegenstander pardoes mat. Dat bracht uiteindelijk de beslissing in een meer spannende dan goede wedstrijd.

Voor de Sliedrechtse reserves zorgden voornamelijk de jonkies weer voor de punten. Kopman Robert van Rekom wist fraai te winnen van de sterke kopman van de Rotterdammers. Niels Mijnster gaf eindspelles en blijft zo de topscorer van het team. Tobias Dekker behaalde een degelijke remise en zo scoorden de broekies dus 2,5 uit 3. Joost Stoker knokte zich naar zijn eerste halfje in dit seizoen. De ban lijkt gebroken. Tenslotte wist Wim Hokken in tijdnood een halfje veilig stellen.

De climax voor Sliedrecht 2 was dus de winstpartij van Willem Kuiper, die zijn op papier veel sterkere tegenstander met nog 8 seconden op de klok wist te trucen.

Met 5 punten uit 5 wedstrijden staat Sliedrecht 2 nu in de middenmoot, maar is met nog twee ronden te gaan nog zeker niet veilig. Het zich definitief handhaven kan wel gebeuren in de streekderby tegen De Willige Dame 1 op 21 maart. Handhaving zou een enorme prestatie zijn voor het tweede team dat na twee promoties op rij op papier verreweg het zwakste team van de Promotieklasse van de RSB is.

Interne competitie senioren

De vierentwintigste ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht was vooral succesvol voor vader en zoon Blokland. Blokland senior, die na jaren weer terug is, speelde een moeilijke partij tegen Leen Dubbeldam, die weer steeds beter gaat spelen. Uiteindelijk wist Jan de zege te grijpen. Blokland junior had het wat gemakkelijker tegen Leo Koppelaar. Pieter wist de naar zijn pensioen verlangende drogist al snel te verslaan.

Opvallend was de remise van Martijn Stoker tegen Hans Snel, die de derdeteamspeler in toom wist te houden. Jan Willem kraaijeveld is met een uitstekend seizoen bezig. Dit keer wist hij Marcel Klein te verslaan. André van Dieën verraste Gerard Kolenbrander, terwijl Hans Dubbeldam via actief spel Mark van Hulst op remise hield. De meest wilde partij kwam op naam van Henri Hartog junior en Martin Prins. Laatstgenoemde wist via een prachtige aanval te winnen. Bovenaan deed Peter van den Bergh goede zaken door Henk Prins te verslaan, terwijl hij zag dat de concurrenten kees Wessels en Wout Boer onderling remiseerden.

Uitslagen senioren:

Henk Prins - Peter van den Bergh 0-1

Wout Boer - Kees Wessels ½-½

Floris Verweij - Jan Sulman ½-½

Peter Dekker - Evert Bos ½-½

Gerard Kolenbrander - André van Dieën 0-1

Henri Hartog - Martin Prins 0-1

Pieter Blokland - Leo Koppelaar 1-0

Hans Dubbeldam - Mark van Hulst ½-½

J.W. Kraaijeveld - Marcel Klein 1-0

Leen Dubbeldam - Jan Blokland 0-1

Hans Snel - Martijn Stoker ½-½

Interne competitie jeugd

Na de vijfde ronde van de voorjaarscompetitie bij de jeugd heeft Adrian Mensing in de eerste groep alleen de leiding genomen. Zelf won hij van Jorik Klein, terwijl zijn broer Andrew Mensing op overtuigende wijze titelverdediger Jurgen de Haan versloeg. Met een 100%-score gaat de oudste van de gebroeders nu aan kop. Tjerry Hut behaalde zijn eerste halfje en wel tegen de oudste jeugdspeler van Nederland, Roland Kop. Christiaan Verheij weet weer wat winnen is. Joran van Eijl was daar het slachtoffer van.

In de tweede groep staat er geen maat op koploper Rick Stuij. Tegen Jasper de Jager boekte hij zijn vijfde zege op rij. Jochem Nederlof blijft nog enigszins bij hem in de buurt na zijn zege op Kjell Mijnster.

Uitslagen jeugdgroep 1:

Andrew Mensing - Jurgen de Haan 1-0

Christiaan Verheij - Joran van Eijl 1-0

Jorik Klein - Adrian Mensing 0-1

Roland Kop - Tjerry Hut 0,5-0,5

Uitslagen jeugdgroep 2:

Rick Stuij - Jasper de Jager 1-0

Koos vd Berg - Praveen Kanakaratnam 1-0

Jochem Nederlof - Kjell Mijnster 1-0

Matthias vd Dool - Yorick de Groot 1-0

advertentie
advertentie