Jaarvergadering De Stamboom

11 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Genealogische Vereniging 'De Stamboom' houdt haar jaarvergadering in de activiteitenruimte van De Reling, Industrieweg 13 in Sliedrecht op zaterdag 26 maart. Na de jaarvergadering wordt een lezing verzorgd door Dr. D.A. Berents uit Bunnik met als titel 'Geschiedenis in moppen en misverstanden'.

,,In de schoolboekjes staan veel misvattingen. De mensen dachten omstreeks 1500 echt niet dat de aarde plat was en veel schoolmeesters maken de verhalen nog mooier dan ze al zijn. Bovendien, wanneer het geheugen ons in de steek liet, verzonnen we zelf wel iets. Die misvattingen vormen de achtergrond van moppen. Destijds werden al af en toe anekdotes opgetekend en achteraf bedachten grappenmakers moppen over bekende onderwerpen zoals Napoleon, Karel de Grote en Toetanchamon. Als je een mop of een anekdote over de geschiedenis wilt begrijpen, moet je iets over de geschiedenis weten en daar begint de ellende. Mensen weten best veel over de geschiedenis, maar een groot deel van die kennis is niet in overeenstemming met de feiten. Als voorbeeld nemen we de guillotine. Dokter Guillotin is niet de uitvinder van het apparaat, hij deed alleen een voorstel om doodvonnissen op een humane manier door een machine te laten uitvoeren. Dergelijke apparaten werden in de Middeleeuwen al gebruikt in Duitsland en Engeland", vertelt Berents over de inhoud van zijn lezing.

De ontvangst met koffie en koek is vanaf 9.30 uur, de aanvang van de vergadering is om 10.00 uur. De lezing begint om 11.00 uur. Na afloop van de lezing is de verenigingsruimte van De Stamboom geopend voor informatie en onderzoek tot 15.30 uur. Daarnaast heeft de vereniging een tweedehands boekentafel ingericht met leuke aanbiedingen. Koffie en toegang zijn deze dag gratis.

advertentie
advertentie