Wedstrijdrecord verpulverd in Ameide

13 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMEIDE - Tijdens de achtste Vijf Mijlenloop van Ameide werd afgelopen zaterdag het zes jaar oude wedstrijdrecord uit de boeken gelopen. Op het vernieuwde parcours liep de in België woonachtige Rus Boris Ogourtsov voor het eerst in de geschiedenis van de Vijf Mijlenloop onder de 25 minuten. De omstandigheden waren bijna ideaal, alleen de tegenwind tussen de 2 en 4 kilometer was vrij krachtig, maar blijkbaar had de 27jarige Ogourtsov daar geen last van en noteerde op de streep een prachtige 24:32.

Rond 15:00 uur had het startschot voor de acht kilometer lange loop geklonken op Termeise Doelakkerweg en al spoedig vormde zich een sterke kopgroep met naast Ogourtsov, Saïd Ribag, ook afkomstig uit België maar van Marokkaanse komaf en Peter de Vries van Unitas. Verder in deze groep de klassementslopers Maarten van Zeggeren (Passaat), Nabil Karimi (Typhoon) en Wilfred Verhagen (Clytoneus), die de eerste wedstrijd van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit in Hoornaar had gewonnen. Paul Visser (Tilburg Road Runners) en Aissa Marguoum (Parthenon) konden het tempo niet volgen en moesten al snel lossen.

Na vijf kilometer was de hele kopgroep uit elkaar gelopen. Boris Ogourtsov ging alleen op kop en bleef keurig net boven de drie minuten per kilometer lopen. Ribag, de Vries, Karimi, van Zeggeren, Verhagen, Visser en Marguoum liepen elk hun eigen race.

Vanaf 6km was het parcours vernieuwd en de laatste honderden meter werden zigzaggend door Ameide afgelegd alvorens de Univéboog de finishlijn markeerde.

Ogourtsov haalde 28 seconden van het oude wedstrijdrecord af, tweede werd Ribag in 25:07, gevolgd door de Vries (25:30), van Zeggeren (26:10) die Karimi (26:27) nog had ingehaald en Verhagen, die uiteindelijk in 27:26 eindigde.

Bij de vrouwen liep de 30-jarige atlete Christine Venhuizen van Seven Hills Running de hele wedstrijd alleen op kop. Alleen Annemiek Breukink (Hellas) kon enigszins in haar spoor blijven. De lokale klassementsloopsters Rianne Kremers en Frauke van Boekel (beiden Typhoon) bleven het eerste gedeelte redelijk bij elkaar in de buurt op de plaatsen drie en vier. En in deze volgorde kwamen ze ook over de finish. Venhuizen na 30:45, gevolgd door Breukink (31:02), Kremers (32:02) en van Boekel (33:02).

Hoewel er na twee wedstrijden nog niet veel over het algemeen klassement gezegd kan worden, is het wel duidelijk dat bij de mannen-senioren Wilfred Verhagen en Maarten van Zeggeren goede zaken hebben gedaan. Bij de mannen-35 heeft Jan van Hoeven de leiding genomen; Aissa Marguoum (M45) en Gijs van den Hurk (M55) hebben hun koppositie verstevigd en bij de mannen-recreanten heeft Gerben van der Jagt de kop genomen.

Bij de vrouwen-senioren gaat Marjolein van Diepstraten aan de leiding. De altijd spannende categorie V35 kent een nieuwe leidster, Rianne Kremers en Carin van der Ende verstevigde haar koppositie (V45). Hetzelfde deed Yvonne Dijksman bij de vrouwen-recreanten.

De lokale organisatie, die het voor het eerst zonder hoofdsponsor moest doen, kan terugkijken op een geslaagde loop onder goede omstandigheden, met een recordaantal deelnemers (278 finishers) en een fantastisch nieuw wedstrijdrecord.

De Vijf Mijlenloop maakt deel uit van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. Het circuit omvat acht lopen die verspreid over het jaar plaatsvinden in de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden. De volgende loop is de zevende Krakelingenloop die op 16 april in Heukelum wordt gehouden. Het programma omvat dit jaar verder de volgende lopen: 18 juni de twaalfde Ooievaarsloop in Groot-Ammers, 25 juni de tiende Lingewaalloop in Herwijnen, 3 september de eerste Loop naar de Pomp in Noordeloos, 8 oktober de tiende Wim Hol Memorial in Papendrecht en op 29 oktober als afsluiting de 23e Poort6-loop in Gorinchem. Deelnemers die aan minimaal vijf lopen hebben meegedaan ontvangen een eindherinnering.

Reeds veel atleten hebben zich verzekerd van deelname aan alle wedstrijden, door gebruik te maken van de mogelijkheid om tegen het gereduceerde tarief voor het hele circuit in te schrijven. Voorinschrijven kan via www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Hier is ook alle overige informatie over het loopcircuit te vinden.

Foto: Boris Ogourtsov sprint naar de overwinning in de Vijf Mijlenloop van Ameide (foto: Runnersfoto.nl).

advertentie
advertentie