Nieuw koor bindt strijd aan tegen kanker

14 maart 2011 om 00:00 Nieuws

ALBLASSERDAM - Met de aanstaande oprichting van het Inspire 2 live Choir krijgt Nederland het eerste koor dat zich toewijdt aan de bestrijding van kanker. Voor dirigent Peter Overduin gaat met de oprichting van het Inspire 2 live Choir een lang gekoesterde wens in vervulling. Eind vorig jaar en begin dit jaar kwamen wat lijntjes samen waardoor dit voor hem hét moment is om toe te slaan.

Het benefietconcert op 22 januari voor 'Walking on a Dream' bracht alles in een stroomversnelling. Diverse koren en muzikanten verleenden toen belangeloos hun medewerking aan een geslaagde uitvoering, die zo'n 18.000 euro opgebracht heeft voor een zogeheten hyperthermiescan in de Daniël den Hoed kliniek. Dit apparaat, dat een miljoen euro kost, maakt tumorbehandelingen veel effectiever. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar de miljoen euro bij elkaar gespaard te hebben. De actie voor deze scan werd gestart door Bianca Baaijens uit Alblasserdam, die ruim een half jaar geleden overleed aan de gevolgen van kanker.

Overduin borduurt met de oprichting van het Inspire 2 live Choir voort op het succes van het benefietconcert van anderhalve maand geleden. Zonder overdreven veel publiciteit staat de teller al op 65 leden. Peter: ,,Vooraf hoopte ik op 60 tot 80 leden. Zoals het nu gaat verwacht ik dat we eroverheen zullen gaan. Geweldig!"

De doelstelling van het koor is om zingend de strijd tegen kanker aan te gaan. Voor onderzoek is veel geld en zijn goede medicijnen en apparaten nodig. Overduin: ,,Die willen we allemaal hebben als we de ziekte krijgen. Daarom is het van groot belang dat we ons inzetten voor deze strijd." De 'scan van Bianca', zoals de hyperthermiescan in de volksmond genoemd wordt, is het eerste doel. ,,Dat miljoen moet binnen komen en dat gaat zeker lukken", is de overtuiging van Peter Overduin. Wanneer die actie afgerond is, wordt er gezocht naar nieuwe doelen in de strijd tegen kanker. Het is dus de bedoeling dat het Inspire 2 live Choir een blijvertje gaat worden.

,,Het wordt een projectkoor zonder religieus signatuur, maar enkel en alleen gericht op het binnenhalen van geld voor de kankerbestrijding", benadrukt de dirigent nogmaals. Op het repertoire staan onder meer nummers als You never walk alone, I have a dream en natuurlijk het bekende Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy. Overduin heeft dit nummer als motto verheven voor het koor in oprichting. Maar er worden zeker ook religieuze liederen gezongen zoals Dank sei dir en Sanctus. Overduin: ,,Het zal 80 procent religieus zijn en 20 procent uitstapjes naar andere soorten liederen."

De start van het koor zal zijn op donderdag 7 april in de kerk van Bianca, dat is de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 in Alblasserdam. Vanaf 19.30 uur vindt onder het genot van koffie of thee de officiële inschrijving plaats. De eerste uitvoering staat gepland op 5 november 2011 in de Laurenskerk in Rotterdam. Tevens ligt het in de bedoeling om een Kerstconcert te verzorgen in de Ontmoetingskerk in Alblasserdam. Voor meer informatie of aanmelding: karinoverduin@hotmail.com of 078-6818260.

advertentie
advertentie