'Wij willen Ajax voor meisjes zijn'

15 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SteDoCo wil damesvoetbal sterke impuls geven

SLIEDRECHT / HOORNAAR - Damesvoetbal is de laatste jaren de snelst groeiende tak van sport in Nederland. Steeds meer meisjes zijn geïnteresseerd in deze sport die lange tijd vooral aan jongens voorbehouden was. Een grote tegenvaller voor de dames is de mededeling die onlangs door AZ, Willem II en FC Utrecht werd gedaan. De drie Nederlandse topclubs stappen na dit seizoen uit de Eredivisie Vrouwen. Hun reden: de wankele financiële basis onder het vrouwenvoetbal. Het Kompas praatte met Rob Verweij, technisch coördinator bij voetbalacademie SteDoCo, over de toekomst van damesvoetbal en peilde ook de mening bij vv Sliedrecht.

Door Ariënne Megchelsen

In het sportnieuws kreeg het weinig aandacht, maar in de Nederlandse vrouwenvoetbalwereld veroorzaakte het een kleine aardbeving toen Willem II en AZ eind februari aankondigden na dit seizoen hun damesteams op te doeken. Alsof dat nog niet genoeg was, heeft ook FC Utrecht vorige week bekend gemaakt niet langer brood te zien in de Eredivisie Vrouwen. Voor sommigen misschien een schok, maar Rob Verweij zag het wel aankomen. ,,De KNVB heeft drie jaar lang sponsorgelden in deze clubs gestopt om hen te stimuleren het vrouwenvoetbal op een hoger plan te brengen. In het eerste jaar kregen ze 250.000 euro, in het tweede jaar 150.000, en in het derde jaar nog maar 100.000. Ik had wel verwacht dat, wanneer de sponsorgelden stoppen, ook de clubs ermee zouden ophouden." Damesvoetbal is volgens Rob commercieel gezien simpelweg nog niet interessant genoeg voor de grote Nederlandse clubs. ,,De meeste clubs zijn alleen geïnteresseerd in de vraag of damesvoetbal geld opbrengt. Daarom is het nu een afkalvende groep die ermee bezig is. De grote vraag is nu: wat gaat de rest doen? Er zijn nu nog maar vijf clubs over in de Eredivisie Vrouwen, dus als het zo doorgaat wordt het eigenlijk een lachertje."

Volgens Rob moeten voetballende dames tegen twee 'problemen' opboksen binnen hun tak van sport: het imago en het kwaliteitsniveau. ,,Vrouwenvoetbal moet niet een aanhangsel zijn van een BVO (Betaalde Voetbal Organisatie, zoals Ajax en PSV, red.) en zeker niet vergeleken worden met het mannenvoetbal. Damesvoetbal moet uit de sfeer van grote, lompe vrouwen worden gehaald. Het moet zich ontwikkelen als aparte tak van sport met een eigen gezicht. De focus moet liggen op de kwaliteiten waarmee vrouwen zich kunnen onderscheiden." Technische en tactische vaardigheden moeten in het vrouwenvoetbal meer de nadruk krijgen, vindt Rob. ,,Vrouwen hebben hun eigen fysieke mogelijkheden. Als we die op een goede manier ontwikkelen, krijg je een eigen gezicht, eigen publiek en andere commerciële belangen. Topvrouwenvoetbal moet weg bij de BVO's. Zij hebben andere belangen en vrouwen zijn daar zeker geen prioriteit, dus zou een andere ontwikkeling beter zijn voor het vrouwenvoetbal."

De clubs die wél geld, energie en tijd in het damesvoetbal willen steken zouden door de KNVB geholpen moeten worden, vindt Rob. En daar komt SteDoCo om de hoek kijken. De regionale voetbalacademie, gevestigd in Hoornaar, heeft zich tot doel gesteld om talentvolle voetbalsters uit de regio de mogelijkheid te geven zich tot het hoogste niveau te ontwikkelen. De academie biedt daarvoor een compleet 'pakket' aan: vier keer per week trainen met gediplomeerde trainers, huiswerkbegeleiding, competitiewedstrijden in een jongenscompetitie tot en met de C-leeftijd en spelen tegen buitenlandse top meisjesploegen. ,,Wij willen het Ajax voor meisjes zijn. We proberen onze meiden op te leiden voor de top. En we hebben ook toppers in huis hoor, laat dat duidelijk zijn. Samen met FC Twente zijn wij de hofleveranciers van de KNVB elftallen."

Talenten uit de regio Rotterdam, Utrecht, Tiel en Breda weten de weg naar de academie in Hoornaar te vinden. Rob durft volmondig te spreken over een succes bij het damesvoetbalproject ,,Er komen zelfs meisjes uit Oss naar ons toe. Als iemand het ervoor over heeft om bijna elke dag drie kwartier heen en terug te rijden, doet diegene dat niet voor niets. Dan moet je wel iets te bieden hebben." Door open dagen te organiseren probeert SteDoCo haar bekendheid nog meer te vergroten. ,,We proberen in heel Nederland bekend te worden. Op de open dagen komen gelukkig heel veel mensen af. Volgend jaar starten we trouwens ook met een A-competitie voor dames. Meisjes uit heel Nederland kunnen dan op landelijk niveau tegen elkaar spelen. Ze kunnen hun talent dan nog beter ontwikkelen doordat ze tegen meer clubs kunnen spelen dan alleen die uit hun eigen regio."

Toch nog even terug naar de problemen in de Eredivisie Vrouwen. Rob is van mening dat de huidige damesteams niet per se behouden hoeven te blijven, maar ziet een andere oplossing. ,,We moeten toe naar een aantal kwalitatief goede damesopleidingen in het land. Elke regio zou zijn eigen club moeten hebben. Deze clubs moeten ondersteund worden door de KNVB en zouden allen een eigen meisjesacademie moeten hebben. Zo kunnen er wél verschillende culturen en speelstijlen ontstaan, net als bij de BVO's. Door de regionale karakters zullen de teams dan een eigen achterban krijgen. Deze clubs moeten uiteindelijk de top vormen van de Dameseredivisie vanuit hun eigen opleiding. SteDoCo is hierin al een eind op weg; ons huidige eerste elftal van jonge meiden bestaat bijna helemaal uit eigen kweek."

VV Sliedrecht

VV Sliedrecht telt inmiddels zes damesploegen. ,,Sinds het Nederlandse vrouwenelftal het twee jaar geleden zo goed heeft gedaan op het EK, zien wij een grote toestroom van meisjes bij VV Sliedrecht. Elk jaar komen er meer bij", ziet Bert van Tent, trainer van Dames 1. ,,De meiden van Dames 1 trainen twee keer per week anderhalf uur. Ze gaan er echt voor tweehonderd procent voor. Gelukkig worden ze door de jongens ook steeds meer geaccepteerd. Ik kan niet zeggen dat de acceptatie al honderd procent is, maar het gaat beter. Voor jongens blijft voetbal natuurlijk een beetje een machosport, maar ze kleineren de meiden niet. Ze zien dat ook meiden veel talent kunnen hebben. Want dat hebben ze bij ons echt; er zit voldoende talent in om nog een stuk verder te groeien. Ook uit de jeugd komen er steeds weer leuke, knappe speelsters bij. Er zit zeker vooruitgang in het damesvoetbal bij VV Sliedrecht. Landelijk gezien is er jammer genoeg nog weinig aandacht voor vrouwenvoetbal. Om dat te veranderen, moeten de media er volgens mij veel meer aandacht aan besteden. Mannenvoetbal krijgt altijd aandacht, maar vrouwen komen alleen op tv als ze het goed doen. Een grotere acceptatie bij het publiek van vrouwenvoetbal begint volgens mij bij promotie op de televisie. Het moet zichtbaar gemaakt worden."

advertentie
advertentie