Diamant met groen randje

Algemeen

SLIEDRECHT - Marten en Jenny van der Meulen gaven elkaar op 23 februari 1951, 60 jaar geleden, het ja-woord. Dit diamanten huwelijk werd al kort gevierd met ondermeer een bezoek van burgemeester Martin Boevée, maar op zondag 3 april wordt het grote feest gevierd met 60 gasten op een fluisterboot in de Biesbosch. Een feest in de natuur. Dat is typerend voor het echtpaar. De natuur bracht ze immers kort na de oorlog bij elkaar.

Marten van der Meulen werd geboren in Friesland, groeide op in Assen en studeerde waterbouwkunde in Groningen. Na de oorlog moest hij een praktijkjaar doen in Nijverdal waar een brug, die in de oorlog gebombardeerd was, hersteld moest worden. Jenny Knoop werd geboren in Almelo en ontmoette Marten tijdens dit praktijkjaar. ,,Ik was lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie. Van die bond kreeg ik een brief waarin stond dat een lid uit Assen naar ons gebied zou komen met het verzoek of ik hem een beetje wilde opvangen. Dat was Marten.” Het klikte tussen de jonge natuurliefhebbers en daarom zocht Marten, nadat hij in 1948 zijn diploma ontving, een baan in de buurt van Almelo: het werd Haaksbergen. Het werk bracht de Van der Meulens via Drachten, Rijswijk (waar meneer werkte op het Ministerie van Volkshuisvesting) in 1964 naar Sliedrecht. Hier werd Marten directeur gemeentewerken. Ze vonden een huisje in het groen, want de natuur bleef hun passie. Meneer werd, naast zijn drukke baan, imker, zat in het hoofdbestuur van de bijenhoudersvereniging en gaf lezing over bijenhouden. Mevrouw leefde zich, zolang haar gezondheid het toeliet, uit in de grote tuin.

Maar Jenny van der Meulen werd ook een belangrijk gezicht binnen diverse vrijwilligersorganisaties. ,,Voor mijn huwelijk had ik een baan, maar na mijn trouwen moest ik dat opzeggen. In die tijd mocht je als vrouw van een ambtenaar niet werken. Daarom heb ik me mijn hele leven ingezet als vrijwilliger, want ik wilde wel bezig blijven”, vertelt mevrouw van der Meulen. Zo was ze één van de drie vrouwen die dertig jaar geleden het Ouderenwerk in Sliedrecht opzette. ,,Ik nam het onderdeel Tafeltje Dekje op me en heb dertig jaar in het bestuur gezeten. Ook zat ik twintig jaar in het bestuur van de Serviceflat.”

Inmiddels doet het diamanten echtpaar het rustiger aan en genieten ze in hun groene omgeving van het feit dat ze samen deze mijlpaal hebben mogen bereiken en dat ze dit binnenkort mogen vieren met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, familie en vrienden.

advertentie
advertentie