Op de drempel van bezuinigingen

16 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ondanks een magere agenda (alleen de Biesbosch en het Verkeersbeleidsplan spraken enigszins tot de verbeelding) was de verwachting dat de opiniërende raadsvergadering die dinsdagavond plaatsvond wel wat vuurwerk zou opleveren. Actuele gebeurtenissen als het niet doorgaan van het Baggerfestival, moet de gemeente wel of niet investeren in Het Plaatje en het veelbesproken asbestrapport dat de provincie in verlegenheid heeft gebracht, roepen vragen op.

Door Erik de Bruin

Het vuurwerk - als daar al sprake van was - was snel verbruikt. Na een discussie over de Derde Merwedehaven ging de vergadering min of meer als een nachtkaars uit. Het Baggerfestival werd niet eens aan de kaak gesteld. Na vragen van PRO Sliedrecht over het Open Jeugdwerk - één van de mogelijke bezuinigingen in het kader van de Brede Doorlichting is dat de gemeentelijke steun met 17,7 procent wordt verlaagd - werd wel duidelijk dat het gemeentebestuur nog deze maand of in april concrete bezuinigingsvoorstellen presenteert naar aanleiding van de richtinggevende uitspraken die de raadsfracties begin februari hebben gedaan. Marjan Bisschop - Roodbeen (SGP-ChristenUnie) zei het niet netjes te vinden dat het college niets heeft gedaan met de motie die een paar maanden geleden is aangenomen omtrent Parkschap De Biesbosch. De gemeente vindt de jaarlijkse bijdrage te hoog. Uittreding zou overwogen kunnen worden ware het niet dat hier een afkoopsom mee is gemoeid van 2,5 miljoen euro. Een raadsmeerderheid wil dat externe toetsing plaatsvindt van dit bedrag. Ook daar is echter een bedrag van 22.000 euro mee gemoeid. ,,In een periode waarin je elke uitgave tegen het licht houdt vinden we dat te veel geld'', legde wethouder Ad de Waard uit.

Het Verkeersbeleidsplan werd positief beoordeeld door de raad. Volgens SGP-ChristenUnie zouden rotondes wel hoger op het prioriteitenlijstje moeten staan. ,,Minimaal twee bij industrieterrein Nijverwaard en één in de Thorbeckelaan ter hoogte van Bas van der Heijden'', aldus Bisschop - Roodbeen. De Waard zei niet de geschiedenis in te willen gaan als de wethouder van de rotondes. ,,Het bevordert de doorstroming, maar je hebt natuurlijk ook te maken met een kostenplaatje en dat is vrij duur.'' PRO Sliedrecht wil overdekte fietsenstallingen bij bushaltes.

advertentie
advertentie