Paddenscherm in de Hollandse Biesbosch

16 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - In de berm van de Baanhoekweg, in de Hollandse Biesbosch, staat sinds 14 februari een paddenscherm. Dit scherm is geplaatst door medewerkers van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht in opdracht van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch.

Jaarlijks vonden honderden padden de dood als zij de Baanhoekweg wilden oversteken op zoek naar water. Met hulp van de Natuur- en Vogelwacht steekt het Parkschap (voorheen Natuur- en Recreatieschap de Hollandse Biesbosch) daar sinds 2005 elk jaar een stokje (met een net) voor. ,,Padden zijn amfibieën. Zij graven zich in de grond in voor een winterslaap en komen in het voorjaar tevoorschijn, als de temperatuur hoog genoeg is. Enkele nachten lang trekken ze dan massaal naar het water om zich voort te planten. De padden en de andere amfibieën, zoals watersalamanders, bruine en groene kikkers in het recreatiegebied van de Hollandse Biesbosch moeten ter hoogte van de Sterrenwacht de Baanhoekweg oversteken. Vooral in de weekends rijden daar vrij veel auto's."

Om te voorkomen dat de amfibieën sneuvelen, wordt tijdelijk een net van zo'n veertig centimeter hoog geplaatst langs de weg. Als de dieren op zoek naar een doorgang langs het net lopen, vallen ze in een emmer. Elke ochtend lopen vrijwilligers en medewerkers van Biesboschcentrum Dordrecht de emmers na en brengen de padden, kikkers en salamanders die erin zitten veilig naar de sloot aan de overkant. Tot dit jaar werd het scherm weer weggehaald als de paddentrek na een paar weken voorbij was. Vanwege de bouw van de Thermen, die binnenkort start, is een permanent scherm geplaatst aan de andere kant van de weg. Daarmee wordt voorkomen dat de padden na de voortplanting terug gaan naar de overkant, waar dan de graafwerkzaamheden voor het thermencomplex inmiddels zijn begonnen. Op deze wijze blijven deze amfibieën behouden als vaste bewoners van de Hollandse Biesbosch. Nu de nachttemperatuur begint te stijgen worden dagelijks tientallen padden in de emmers opgevangen en weer neergezet in de sloot aan de overkant, waar zij zich veilig kunnen gaan voortplanten.

advertentie
advertentie