Bloed, zweet en bagger in De Lockhorst

23 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Theatervoorstelling

over Van den

Herik Sliedrecht

SLIEDRECHT - Erfgoedcentrum DiEP presenteert zaterdag 9 april in De Lockhorst in Sliedrecht een theatervoorstelling over waterbouwbedrijf Van den Herik Sliedrecht. Dit familiebedrijf is al 65 jaar gespecialiseerd in de voor Nederland zo vermaarde bagger-, kust- en oeverwerken. De voorstelling geeft met korte, wisselende sketches een fraai beeld van het bedrijf.

Steenzetter Jan Hendrik van den Herik richtte het bedrijf in 1946 op. Hij kon toen niet vermoeden dat het oeverwerk in de loop der tijd zou uitgroeien tot een bedrijf van betekenis in de waterbouw. Na de overname van baggerbedrijf Prins uit Sliedrecht - het oudste baggerbedrijf van Nederland - verhuisde Van den Herik naar een prachtig pand aan de Industrieweg in Sliedrecht. Er volgden meer overnames en inmiddels is Van den Herik een organisatie van internationale betekenis.

Het archief van Van den Herik is bij een brand grotendeels verloren gegaan. Van het in 1988 overgenomen bedrijf Prins is het archief maar gedeeltelijk bewaard gebleven. Des te belangrijker is het dat de verhalen over de geschiedenis van Van den Herik zijn vastgelegd en worden bewaard voor de toekomst; zoals in dit project is gebeurd.

Voorstelling

Van den Herik heeft een eigen kenmerkende bedrijfscultuur, die duidelijk naar voren komt in de persoonlijke verhalen van (oud-)medewerkers van dit familie bedrijf. Deze verhalen liggen ten grondslag aan de bijzondere theatervoorstelling, waarin zowel humor als nostalgie een plaats hebben.

De voorstelling is een productie van Stichting Toendra met Peter Marijnissen als regisseur en tekstschrijver. Peter de Deugd, Marieke Hoekstra en Marco Lodder voeren het theaterstuk op. Aansluitend op de theatervoorstelling, die circa 45 minuten duurt, wordt een korte historische film vertoond.

Project DiEP

Bloed, zweet & bagger is de laatste voorstelling van het project DiEP in de Drechtsteden. Bij dit project worden verhalen verzameld en vastgelegd over de zes Drechtgemeenten; Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. Eerder werd een theaterstuk opgevoerd van de Dordtse Sloten- en Brandkastenfabriek Lips, de Nederlandsche Kabelfabriek Alblasserdam, scheepswerf Jonker & Stans in Hendrik-Ido-Ambacht, Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht en Fokker in Papendrecht. Het thema 'naoorlogse industrialisering' loopt als een rode draad door de zes verschillende voorstellingen.

De theatervoorstellingen over Lips Sloten- en Brandkastenfabriek, kabelfabriek Nedstaal, scheepswerf Jonker en Stans en Van Leeuwen Buizen zijn op dvd verkrijgbaar. Deze zijn € 10,- per stuk en bij Erfgoedcentrum DiEP te koop. Op de dvd zijn tevens historische filmbeelden over de desbetreffende bedrijven te zien.

De voorstelling is twee keer te zien op zaterdag 9 april in Theater De Lockhorst Sliedrecht om 17.00 uur en 20.00 uur. Toegang is gratis na reservering bij Erfgoedcentrum DiEP via activiteitendiep@dordrecht.nl of 078 - 6492311.

advertentie
advertentie