Film over studeren met autisme

28 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Geslaagd studeren met autisme'. Zo luidt de titel van de film over Joeri, die MEE Plus uitbrengt op 2 april tijdens de landelijke Autismeweek. Het doel is de mogelijkheden van mensen met autisme onder de aandacht te brengen. ,,Helaas worden de mogelijkheden van mensen met autisme vaak onderschat. Met de juiste begeleiding en ondersteuning vanuit huis, op school en later op de werkplek kan iemand het ver schoppen", benadrukt Hans Blom, bestuurder MEE Plus.

Joeri is 23 jaar, heeft PDD-NOS en studeert HBO Elektrotechniek. Op het MBO werd hij begeleid door zijn remedial teacher Ron. Hij hielp Joeri bijvoorbeeld bij het maken van een planning, het doorgronden van opdrachten en was degene waar Joeri terecht kon bij een paniekgolf als dingen anders liepen dan verwacht. Dit samen met de opvoeding van moeder Corina en Joeri's onuitputtelijke doorzettingsvermogen, heeft hem stapje voor stapje mentaal en sociaal sterker gemaakt. Want als Joeri ergens voor gaat, dan gaat hij er helemaal voor. Corina: ,,Het is goed dat vooroordelen over autisme worden weggenomen en dat juist de vele mogelijkheden onder de aandacht worden gebracht. Daarom hebben Joeri en ik meegewerkt aan de korte film die MEE Plus over ons heeft gemaakt. In deze film willen we laten zien dat studeren met autisme kan. Mits de juiste begeleiding wordt geboden. Ik vind het dan ook een slecht voornemen van de overheid om op passend onderwijs met 300 miljoen te bezuinigen. Zelfs in de huidige situatie moet er binnen het (regulier) onderwijs nog genoeg veranderen om jongeren zoals Joeri op te nemen, een opleiding te bieden en uitzicht te geven op een toekomst.'' Op de vraag wat voor werk zij Joeri later zien doen, geven zijn moeder Corina en remedial teacher Ron afzonderlijk van elkaar een soortgelijk antwoord. Joeri zien zij later werken in de elektrotechniek waarbij hij goed samenwerkt met collega's en mogelijk zelfs medewerkers begeleidt.

Hans Blom, bestuurder MEE Plus, benadrukt het belang van juiste begeleiding op de leerplek: ,,Een leerling of student moet als hij vastloopt op school makkelijk en direct bij een vast iemand terecht kunnen. Iemand die hem gericht helpt bij het opnieuw aanbrengen van structuur. Die 'vaste schoolmentor' biedt een veilige uitvalsbasis en met deze lichte begeleiding kunnen jongeren hun opleiding vaak tot een succes maken. Daarnaast is het essentieel dat leraren weten hoe ze met autisme om moeten gaan, het gedrag kunnen plaatsen en de leerling accepteren. Steeds meer reguliere scholen maken de slag om deze jongeren onderwijs te bieden afgestemd op hun vaardigheden en specifieke kenmerken. De voorgenomen bezuinigingen dreigen inderdaad deze slag om zeep te helpen. Daarbij ziet MEE Plus de vraag naar ondersteuning rondom autisme in het algemeen ook nog groeien.''

Hoe gaat het nu met Joeri? De handvatten en vaardigheden die hij op het MBO heeft geleerd, bieden hem genoeg houvast om zijn vervolgstudie HBO Elektrotechniek te volgen. Wat niet betekent dat het vanzelf gaat. Dat is te zien op de film 'Geslaagd studeren met autisme' via de website www.meedrechtsteden.nl.

advertentie
advertentie