Scherpe brief over Derde Merwedehaven

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vanuit Sliedrecht is woensdagmorgen een scherpe brief verstuurd naar het college van Gedeputeerde Staten. Onderwerp: de 131.000 ton asbesthoudend materiaal dat sinds 2003 onverpakt is gestort op afvalberging Derde Merwedehaven. Hetgeen véél meer is als door de provincie in oktober 2010 tijdens een hoorzitting in Sliedrecht werd gepresenteerd (toen werd gesproken over bijna tweeduizend ton). De provincie kan er niet onder uit dat slecht is gehandhaafd. Van vergunning overschrijdende activiteiten zou echter geen sprake zijn. Aldus de provincie, die verwijst naar de conclusie in het eind februari uitgebrachte onderzoeksrapport waarin de exacte getallen boven water zijn gekomen met betrekking tot hoeveel asbesthoudend afval verpakt en onverpakt is gestort. Aan advies- en ingenieursbureau MWH wordt gevraagd haar onderzoeksrapport aan te vullen en van een nadere onderbouwing te voorzien.

Door Erik de Bruin

Het bureau is hier al mee aan de slag gegaan. Tijdens het eerste periodieke overleg over de afwikkeling van de afvalberging, die op 31 december 2012 wordt gesloten, werd hiertoe al besloten. Dit overleg heeft plaatsgevonden op 3 maart. Ook boven water moet komen welke normen voor welke asbesthoudende afvalstromen zijn gehanteerd en waar die stromen vandaan komen. In het aangevulde rapport moet tevens, zo is afgesproken, een toetsingslabel worden opgenomen waarbij van alle onderzochte partijen wordt aangegeven wat de omvang was, het gehalte aan asbest en aan welke norm is getoetst met de conclusie of wel of niet aan de norm is voldaan. ,,Als blijkt dat strafbare feiten zijn gepleegd kunnen maatregelen worden genomen. De mogelijkheid ligt open voor vervolgstappen. De brief is in feite een tussenstap'', aldus PvdA-raadslid Anton van Rees tijdens de persbijeenkomst die dinsdagmiddag was belegd om uitleg te geven over de brief. VVD-collega Len van Rekom verwees naar de laatste alinea waarin staat vermeld dat op basis van het definitieve rapport de vraag aan de orde is of om een diepgaand onafhankelijk feitenonderzoek wordt verzocht. ,,Als de provincie dat niet wil doen kunnen we eventueel zelf een onafhankelijk onderzoek entameren. Die mogelijkheid houden we open.'' Toen de Derde Merwedehaven twee weken geleden tijdens een opiniërende raadsvergadering ter sprake kwam pleitte zijn partij hier al voor. Tijdens een overleg dat vorige week woensdag werd gehouden hebben de fracties samen met het burgerinitiatief en Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven echter de conclusie getrokken dat het niet slim zou zijn te snel door de bocht te gaan. ,,Het dossier moet eerst compleet zijn gevuld'', zei burgemeester Martin Boevée. ,,Vandaar dat we niet alleen een onderbouwd onderzoeksrapport willen, maar ook kritische vragen hebben geformuleerd aan de provincie.''

'Tandeloos'

Het overleg vond plaats na het interpellatiedebat in de gemeenteraad van Dordrecht. Hier vloeide een motie uit wat tevens een brief aan de provincie inhoudt. Van Rekom: ,,Het grote verschil is dat Dordrecht in december de beëindigingovereenkomst heeft ondertekend en dus belanghebbend is. Leuk dat ze om opheldering vragen, maar ze zijn tandeloos. Ze kunnen niets met de antwoorden doen, wij wél.'' SGP-ChristenUnie had graag met Dordrecht willen optrekken. ,,Het blijft jammer dat we niet tot een gezamenlijke brief zijn gekomen'', zei Leen Huijser van bovengenoemde fractie tijdens de persbijeenkomst. ,,Dat was een nog veel sterker signaal geweest. De Dordtse motie is echter wat voorzichtig te noemen. Wij kiezen voor een scherpere brief.'' Die door alle politieke partijen wordt ondersteund alsmede het burgerinitiatief en de werkgroep. De deadline die vanuit Sliedrecht wordt gesteld met betrekking tot de beantwoording van de zestien vragen en de definitieve rapportage van MWH is 22 april.

advertentie
advertentie