Minder snijden in eigen vlees

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht staat voor een forse bezuinigingstaakstelling van ruim 1,5 miljoen euro in 2012 tot 2,9 miljoen in 2015. Bovendien dient rekening te worden gehouden met financiële tegenvallers over 2011 waardoor een extra dekking moet worden gevonden van ongeveer vijf ton. Via de Brede Doorlichting waar ruim een jaar geleden mee is gestart worden alle mogelijke bezuinigingen onder de loep genomen. Dit heeft geresulteerd in 450 ombuigingsvoorstellen of beter gezegd suggesties. De fracties in de gemeenteraad konden begin februari richtinggevende uitspraken doen. Toen werd hen echter nog het plaatje voorgehouden dat op de eigen ambtelijke organisatie, verspreid over vier jaar, in totaal één miljoen euro kan worden bespaard.

Door Erik de Bruin

Het plaatje ziet er op dit moment 'iets' anders uit. ,,We hebben het wat overrekend waardoor we genoegen moeten nemen met een lagere bezuiniging '', zei wethouder Ad de Waard dinsdagavond tijdens de opiniërende raadsvergadering. De gemeente heeft de bezuiniging die het in eigen huis wil realiseren te hoog ingeschat en derhalve bijgesteld tot 300.000 euro in 2012 (in plaats van de in februari geformuleerde zes ton) oplopend tot 650.000 euro in 2015. Aanvankelijk was één miljoen geraamd. De nieuwe bedragen die worden ingeboekt worden wel realiseerbaar geacht, maar zeker is het niet. Immers, de visie op de organisatieontwikkeling is nog niet uitgewerkt. ,,Daarover wil ik in het tweede kwartaal van 2011 met u van gedachten wisselen'', vertelde De Waard aan de gemeenteraad. VVD-voorman Len van Rekom zei dit bijzonder teleurstellend te vinden. Ook Hanny Visser-Schlieker van PRO Sliedrecht viel de wethouder hierop aan. Temeer omdat al in de raadsvergadering van 26 april op de eerste bezuinigingsvoorstellen een hamerklap dient te worden gegeven. De Waard zei geen ijzer met handen te kunnen breken: ,,Het is u niet ontgaan dat de top van onze organisatie een tik heeft gehad (zie het kolombericht op deze pagina, red.). Daar hebben we last van waardoor de uitwerking langer duurt.'' Als de visie klaar is vindt ook een kerntakendiscussie plaats over wat wel en niet tot het gemeentelijk takenpakket behoort en in welk opzicht de inwoners eigen verantwoordelijkheid hebben.

VVD kwam aanzetten met een alternatief bezuinigingsplan. De liberalen vinden dat de gemeente meer zou moeten bezuinigen. ,,De inwoners moeten wél meer worden ontzien'', aldus Van Rekom. ,,We willen dat de lasten omlaag gaan. De gemeente bezuinigt niet op de riolering en verwijdering van het huisvuil omdat dit geen besparing oplevert. Máár wel voor de burger, die het ook moeilijk heeft door de recessie. Wij zijn van mening dat een besparing op deze onderdelen haalbaar moeten zijn.''

advertentie
advertentie