'We blijven allemaal hier wonen'

3 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Hé, we blijven wel allemaal hier wonen, hè!", schreeuwden de uitgelaten winnaars van de Postcode Loterij vanuit hun voortuintjes in de Jan Steenstraat naar elkaar. Gisteravond trokken Martijn Krabbé en Winston Gerschtanowitz met grote gouden enveloppen onder de arm van de deur tot deur om 10 miljoen uit te delen aan alle deelnemers met postcode 3362 XK. Mevrouw Peters, geboren Portugese, had met 1.475.409,84 euro de grootste klapper te pakken. Maar ook zij denkt er niet over de Jan Steenstraat te verlaten. Zelfs geen vakantiehuisje in haar geboorteland: ,,Ik houd van Holland en woon hier prima!"

Sliedrecht zat sinds vrijdagavond in spanning toen bekend werd gemaakt dat de Jackpotknaller van de Postcode Loterij in het Baggerdorp was gevallen op de postcodecijfers 3362. Zondagavond, tijdens de Miljoenenjacht van Linda de Mol, zou de exacte postcode bekend gemaakt worden. De spanning nam toe toen aan het begin van de avond de productiewagens van RTL zich installeerden op het grasveldje bij de Hobbemastraat. Op twitter stroomden de speculaties binnen en op straat werd het drukker en drukker met zenuwachtige Sliedrechters. ,,Je zou het maar winnen hè", klonk het overal. Of overtuigender: ,,Vanavond word ik miljonair, ik weet het zeker."

'Is het echt hier?'

Rond 21.30 uur begint de actie. De lichten gaan aan, de camera's draaien. Martijn en Winston lopen richting de Jan Streenstraat waar direct een gegil op gaat en voordeuren open vliegen. ,,Is het echt hier??" Bij alle mensen die mee spelen in de Postcode Loterij gaat de ploeg van RTL naar binnen. De honderden Sliedrechters die zich in de straat verzameld hebben verdringen zich voor de ramen. Chaos alom. Maar natuurlijk vooral heel veel vreugde. Zoals bij de familie Den Hartog die een cheque van 491.803 euro voor de ramen houden. ,,We juichen wel en iedereen feliciteert ons, maar eigenlijk dringt het helemaal nog niet tot ons door. We hebben ook nog geen idee waaraan we het geld uit gaan geven. Eerst maar even laten bezinken. En vooral rustig blijven", aldus het echtpaar. Ook Marry Boer, die eenzelfde cheque mocht ontvangen, beseft nog nauwelijks wat er allemaal in haar huiskamer afspeelt. ,,Ik ga geen gekke dingen doen, dat in ieder geval niet. Maar wat dan wel, ik weet het ook niet? Nieuwe kunststof kozijnen misschien, dat stond al een tijdje op mijn lijstje", zegt Marry, nog steeds met grote ogen van ontzetting. ,,Op 5 april wordt ze zestig dus dit is in ieder geval een mooi verjaardagscadeau", vult een vriendin aan.

Dan trekt de cameraploeg naar de familie De Bruin. Daar verschijnt een bedrag van ruim 1,1 miljoen uit de gouden enveloppe. Meneer De Bruin houdt de cheque met een brede grijns hoog boven zijn hoofd om 'm aan iedereen te laten zien. Gejuich in de straat. De kersverse rijke Sliedrechter is blij, maar tegelijkertijd nuchter. ,,Wat ik er mee ga doen? Voorlopig niks. Gewoon blijven doen in ieder geval. En uiteraard blijven ook wij lekker in de Jan Steenstraat wonen. Verder zien we wel. Eerst maar eens een wijntje", en hij doet de voordeur dicht om in rust bij te komen van de complete verrassing.

Bij de buurvrouw van de familie De Bruin is het helemaal een gekkenhuis. De 76-jarige Cristiana Peters mag de klapper van de avond in ontvangst nemen: 1.475.409,84 euro om precies te zijn. Beduusd is ze er van. ,,Wat een hoop geld! Heb ik echt het meeste van Sliedrecht? Nou nou nou, en dat voor een buitenlander", lacht ze. Mevrouw Peters is een geboren Portugese die verliefd werd op een Sliedrechtse baggeraar die in Lissabon te werk was gesteld. Terug naar Portugal hoeft ze in ieder geval niet, ook niet nu een tweede huisje financieel geen probleem is. ,,Ik heb een hekel aan vliegen en daarnaast: ik houd van Holland." Verhuizen vindt ze ook geen goed idee. ,,Ik woon hier prima." Wat dan te doen met ruim een miljoen? Peters heeft nog geen idee. ,,Ja, die eethoek, daar ben ik wel een beetje op uit gekeken. Maar verder... rustig aan maar. Niet alles opmaken in ieder geval." Haar kleinzoon, die met een biertje in de hand glundert van oor tot oor, heeft nog wel een goede tip: ,,Geef maar een flink deel aan Feyenoord. Daar kunnen ze het goed gebruiken."

In de Jan Steenstraat ging het feest tot diep in de avond door. Vrijdag kan de hele wijk dat nog eens dunnetjes overdoen als de Postcode Loterij een groot wijkfeest geeft met Wolter Kroes, Danny de Munk en Nick & Simon. Dan zal ook duidelijk zijn hoe de resterende 5 miljoen aan prijzengeld over de Sliedrechters met postcode 3362 verdeeld wordt. Gaston Starreveld, ambassadeur van de Postcode Loterij, zal tijdens het feest de prijzen bekend maken. De locatie en tijdstip maakt de Postcode Loterij later deze week bekend via flyers in de wijk en een vermelding op de website www.postcodeloterij.nl. Alle buurtbewoners zijn welkom om te vieren dat de JackpotKanjer in Sliedrecht is gevallen.

De exacte uitslagen van de Postcode Loterij zijn vanaf 5 april terug te vinden op www.postcodeloterij.nl. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht over hun prijs. Deelnemers die een geldprijs hebben gewonnen, krijgen automatisch het winnende bedrag op hun bankrekening gestort.

Foto 1: Postcode Loterij ambassadeurs Martijn Krabbe en Winston Gerschtanowitz met de grootste prijswinnaar uit Sliedrecht, mevrouw Peters.

Foto 2: Meer gelukkige prijswinnaars met Postcode Loterij ambassadeur Martijn Krabbe.

Foto 3: Martijn en Winston maken zich op voor hun tocht langs de deuren in de Jan Steenstraat.

Overige foto's: Sfeerplaatjes uit de winnende straat.

advertentie
advertentie