Schilderij Sliedrechtse kunstenaar geveild bij Sotheby's

4 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een uniek kunstwerk van de Sliedrechtse kunstenaar Linette Trapman is 24 maart geveild bij het internationaal bekende veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. De veiling was een initiatief van Kika (Kinderen Kankervrij). Trapmans schilderij getiteld het 'KiKa elfje', dat ze samen met het 10-jarige leukemiepatiëntje Larissa had vervaardigd, bracht 2000 euro op voor dit goede doel.

Op uitnodiging van KiKa en het veilinghuis Sotheby's was in november 2010 een selectie van twintig kunstenaars aanwezig om samen met de door kinderziekenhuizen geselecteerde kankerpatiëntjes kunstwerken te maken. Ook Linette Trapman was uitgenodigd. Samen met Larissa is ze aan het werk gegaan en op basis van het door het meisje meegebrachte kettinkje met het 'KiKa elfje'. Er onstond een prachtig kunstwerk met een diepere betekenis: ,,De rups op het schilderij heeft het naar haar zin en eet haar buikje rond. Op een dag gaat ze zich verpoppen. Dit is een heel proces en er gebeurt van alles in haar lijfje. Net zoals er van binnen bij Larissa van alles gebeurd. Het is niet fijn om in een cocon te zitten. Maar… op een dag gaat de cocon open en komt er een prachtige vlinder tevoorschijn. Zij mag gaan vliegen in een sprookjesachtige wereld waar de zon schijnt. Zo hopen wij dat ook Larissa de ellende van het in een cocon zitten door haar ziekte, zal overwinnen en een prachtige vlinder mag gaan worden die iedere dag van het leven geniet", licht Trapman het schilderij toe..

Zondag 24 maart was de veiling van de 20 schilderijen. Daarnaast werden enkele door bekende Nederlanders beschilderde bureaus en nog tal van geschonken kavels geveild. Inmiddels is de totaal opbrengst bekend en heeft deze veiling een record opbrengst opgeleverd van 376.500 euro. Trapman: ,,Een waanzinnig bedrag, dat de opbrengsten van de vorige jaren gehouden veilingen ver overtreft. En direct beschikbaar voor onderzoek naar kinderkanker." Frits Hirschstein, directeur van KiKa, zal de cheque overhandigen aan Professor dr. Rob Pieters, Kinderarts-oncoloog. Momenteel lopen er meer dan 90 onderzoeken naar genezing en verbetering van de behandeling van kinderkanker die geheel worden gefinancierd door KiKa.

advertentie
advertentie