PvdA betrekt burgers bij toekomstvisie

5 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Wordt in 2018 de eerste Dordtenaar op Baanhoek geboren?' De PvdA-afdeling in Sliedrecht houdt donderdagavond 14 april een discussiebijeenkomst in zalencentrum De Lockhorst. De sociaaldemocraten hebben invitaties verstuurd naar alle maatschappelijke organisaties en verenigingen in het baggerdorp. Ook bestuurders en gemeenteraadsleden in de Drechtsteden zijn uitgenodigd. Om de avond tot zijn recht te laten komen hopen de organisatoren echter dat met name de Sliedrechtse bevolking zijn licht laat schijnen en zich uitspreekt over de toekomst van de gemeente.

Door Erik de Bruin

,,Op zich zijn er goede dingen tot stand gekomen door de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden, maar waar stopt het?'', vraagt PvdA-raadslid Johan Huisman zich af over het regionaal samenwerkingsverband met Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. ,,Wordt Sliedrecht straks wijk 12 van Dordrecht? Moeten onze verenigingen straks gaan meevechten voor een subsidie uit de regionale pot? We zetten bewust een zwart scenario neer om een scherpe discussie aan te wakkeren. Op politiek niveau wordt veel over regionalisering gesproken, maar in de samenleving is het een ver van mijn bed-show. Omdat het om de toekomst van Sliedrecht vinden wij als volksvertegenwoordigers dat we daar de bewoners bij moeten betrekken. Het gaat ook om wat zij willen en hoe ze de veranderingen ervaren die al zijn ontstaan door het samenwerkingsverband in de Drechtsteden.''

Toekomstscenario's

Om een goede discussie op gang te krijgen wordt een aantal mogelijke toekomstscenario's geschetst. Hiervoor zijn drie sprekers uitgenodigd. Jan Lagendijk, oud-wethouder in Dordrecht, bij het spits af. Hij is voorstander van één Drechtstad. Als tweede spreker is Dirk van der Borg, de burgemeester van de gemeente Graafstroom, uitgenodigd omdat Sliedrecht misschien meer met de Waard heeft dan de Drechtsteden. Graafstroom is ambtelijk al samengevloeid met de gemeenten Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Op 1 januari 2013 moet de bestuurlijke fusie zijn beklonken en is de nieuwe gemeente Molenwaard een feit. Huisman: ,,Het Rijk en de provincie streven naar deze schaalvergroting. Naast fusies is er ook een trend tot meer en verdergaande samenwerking van gemeenten. Dit staat echter onder druk omdat het Rijk geen extra bestuurslaag tussen provincie en gemeenten wil toestaan. De Drechtsteden staan voor de vraag of een pas op de plaats moet worden gemaakt of niet. Wij willen in die discussie goed beslagen ten ijs komen en peilen daarom zoveel mogelijk meningen.'' De derde spreker is Joep Hoedjes, gemeentesecretaris van Ten Boer. Hij legt het zogeheten Ten Boer-model uit wat betekent dat je als gemeente bestuurlijk zelfstandig blijft, maar wel veel gemeentelijke taken uitbesteedt. ,,Wij denken dat je het bestuur niet uit handen moet geven omdat anders het gevaar dreigt dat je wordt ondergesneeuwd. Welke taken je aan de Drechtsteden en Zuid-Holland Zuid overhevelt moet je onder de loep nemen. Het moet te verantwoorden zijn aan de burgers.''

Ludieke actie

Om alvast een beetje te prikkelen heeft Huisman's kompaan Anton van Rees, ook raadslid namens de Partij van de Arbeid in Sliedrecht, een ludieke actie uitgehaald op 1 april. Zowel op de gemeentegrens met Hardinxveld als Papendrecht werd een plaatsnaambord geplaatst. Onder Sliedrecht stond gemeente Dordrecht. De PvdA-fractie hoopt op veel publieke belangstelling. Nadat de insprekers vanaf 20.00 uur hun zegje hebben gedaan worden tafeldiscussies gehouden. De opmerkingen worden tijdens de pauze verwerkt waarna in het tweede deel van de bijeenkomst de discussies en public wordt voortgezet.

De organisatie verzoekt belangstellenden zich aan te melden via www.pvda-sliedrecht@live.nl, zodat een inschatting gemaakt kan worden van het aantal bezoekers.

Foto: Johan Huisman (links) en Anton van Rees poseren bij het ludieke plaatsnaambord op de gemeentegrens met Hardinxveld.

advertentie
advertentie