Ziekenhuizen hebben elkaar gevonden

6 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente onderhoudt vanaf 2002 een stedenband met Orastie. Een jaar geleden zijn contacten gelegd tussen het Albert Schweitzer-ziekenhuis en het plaatselijke hospitaal in Roemenië. ,,We hebben drie keer afgeschreven materiaal naar Orastie gezonden en zijn daar ook geweest. Daar hebben we een goed gevoel aan overgehouden. We gaan graag verder en willen ook op andere manieren helpen'', aldus Gert-Jan van Heiningen, die als bedrijfsleider werkzaam is voor het Albert Schweitzer en voorzitter is van de buitenlandcommissie.

Door Erik de Bruin

Van Heiningen werd tijdens de persbijeenkomst die vrijdagmorgen plaatsvond in het ziekenhuis (in Sliedrecht) meteen gecorrigeerd door Leen de Groot van Stichting Sliedrecht-Orastie. ,,Het gaat niet om afgeschreven spullen. We inventariseren wat nodig is en kijken alles na.'' ,,De spullen zijn inderdaad niet afgeschreven, maar worden niet meer gebruikt'', vult Van Heiningen aan. ,,Operatietafels zijn daar een goed voorbeeld van. Tegenwoordig is het computergestuurd, maar dat wil niet zeggen dat de oude, niet computergestuurde tafels niet geschikt zijn.'' In Orastie worden de spullen dankbaar in ontvangst genomen. ,,Wat ze ontberen is niet zozeer medische kennis (het opleidingsniveau is ongeveer gelijk), maar medische uitrusting. Wat ze hebben werkt, maar het is heel oud en vaak nog afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland.'' De Groot: ,,Het materiaal dat we naar Roemenië zenden kunnen ze vijf, zes jaar gebruiken.''

Improviseren

Stichting Sliedrecht-Orastie is verantwoordelijk voor de contacten die zijn gelegd en die nu worden geïntensiveerd. Doctor Sechi Dan Mihail, de hoofdchirurg van het Roemeense ziekenhuis en tevens directeur, zei daar de vruchten van te plukken. Hij is samen met twee chirurgen en hun echtgenoten een aantal dagen in Nederland geweest waarbij in Dordrecht een kijkje is genomen op de locatie Dordtwijk van het Albert Schweitzer-ziekenhuis en in Sliedrecht een bezoek is gebracht aan het gezondheidscentrum in de Thorbeckelaan waar huisartsen en tandartsen onder één dak hun beroep uitoefenen en waar ook een apotheek is gevestigd. ,,We hebben laten zien hoe we het patiëntenproces vormgeven'', aldus Van Heiningen. Mihail zei versteld te zijn van de goede zorg die patiënten krijgen. ,,Daar kunnen we veel van leren. Tussen de mensen zit weinig verschil. Via internet en publicaties bereikt ons ook de kennis die we nodig hebben om de medische zorgverlening naar een hoger niveau te tillen. Wat het Albert Schweitzer van ons kan leren is dat we goed kunnen improviseren. Gedwongen door de financiële omstandigheden leer je vanzelf veel te doen met weinig middelen.'' Aan de vaardigheden ligt het dus niet. Wat wel blijkt uit het feit dat veel artsen naar West-Europa gaan omdat ze daar tien keer zoveel kunnen verdienen.

Foto: Een delegatie van het ziekenhuis in Orastie streek vorige week neer in Sliedrecht en bezocht uiteraard het Albert Schweitzer.

advertentie
advertentie