Lezing over het mysterie van het baggergoud

11 april 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op uitnodiging van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, geeft D. van den Bos, schrijver van het boek 'Baggergoud' woensdag 20 april een lezing over dit verhaal.

De meeste mensen van boven de zestig jaar in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht weten wel iets van het verhaal van de goudstaaf van vlak na de oorlog. Het goud van de Nederlandse Bank moest na de laffe inval van de Duitsers versneld weggewerkt worden. De Maassluise loodsboot 19 werd uitgekozen om een deel van het Rotterdamse goud te evacueren. Maar dat liep helemaal fout, want bij Vlaardingen verwoestte een magnetische mijn het scheepje, doodde zestien mannen en liet het goudstaven regenen. Na de oorlog werd door Volker gebaggerd naar het restant van de goudpartij dat de gehele oorlogstijd op de bodem van de Nieuwe Waterweg had gelegen. Twee baggeraars stalen een goudstaaf, die via via werd verkocht in Antwerpen. Maar de zaak kwam aan het licht in 1949. Na een proces in Dordrecht zaten drie Giessendammers, twee Sliedrechtenaren en een Bredanaar hun straf uit.

Daniël van den Bos heeft in zijn boek het verhaal geschreven van oorlog en dood, zwijgen en verdriet,collaboratie en verzet, goud en bagger. In de pauze is het boek te koop en zal door Van den Bos worden gesigneerd. Na de pauze is de algemene jaarvergadering van de Historische Vereniging. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de gemeentelijke bibliotheek, Pietersweer 34, in Hardinxveld-Giessendam. Toegang is gratis.

advertentie
advertentie