Burgemeester Boevée legt zijn functie tijdelijk neer

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, heeft een dringend beroep gedaan op Tonny van de Vondervoort (foto 2) om waarnemend burgemeester van de gemeente Sliedrecht te worden. Hij benoemt haar met ingang van aankomende vrijdag. Burgemeester Martin Boevée heeft in overleg met de commissaris besloten zijn functie met onmiddellijke ingang tijdelijk neer te leggen. Reden voor zijn beslissing zijn de ontwikkelingen rondom een aantal inhoudelijke portefeuilles die de afgelopen periode voor politiek-bestuurlijke spanningen hebben gezorgd in het college, zo is te lezen in een persbericht dat de provincie gisteren aan het eind van de middag heeft uitgebracht.

'Niet wenselijk'

Voorafgaand aan de benoeming van waarnemer heeft Franssen intensief overleg gevoerd met de burgemeester, de gemeenteraad en de wethouders. Boevée laat weten dat het onder de gegeven omstandigheden momenteel niet wenselijk is nog langer deel uit te maken van het college. ,,Laat ik voorop stellen dat ik buitengewoon betrokken ben bij de gemeente Sliedrecht en haar inwoners. Maar in het belang van Sliedrecht is het op dit moment beter dat ik afstand neem en tijdelijk terugtreed zodat een nieuwe basis kan worden gelegd voor samenwerking", zo is opgetekend in het persbericht.

Als waarnemend burgemeester oriënteert Van de Vondervoort (geboren op 9 april 1950 en lid van de PvdA) zich de komende periode op de politiek-bestuurlijke en ambtelijke verhoudingen in Sliedrecht, zowel intern als extern. Daarnaast zal ze als procesbegeleider een aantal lopende dossiers in goede banen leiden. Waaronder een lopend onderzoek naar onregelmatigheden in het gemeentelijk betalingsverkeer. Het streven is dat ze voor het zomerreces rapporteert aan de commissaris. Vervolgens zal Franssen in goed overleg met de burgemeester, de gemeenteraad en de wethouders het vervolgtraject bepalen.

Baggerfestival 2006

Hoewel het onderzoek nog loopt (er is zelfs besloten tot aanvullende onderzoeken) heeft B & W twee weken geleden het besluit genomen aangifte te doen tegen de loco-secretaris. Hij word verdacht van fraude en is al sinds december geschorst. Vorige week hebben verschillende horeca-ondernemers in deze krant een boekje opengedaan over het Baggerfestival in 2006 waarbij niet alleen de verdachte topambtenaar - hij speelde een belangrijke rol in de organisatie van het Baggerfestival - in een kwaad daglicht werd gesteld, maar ook burgemeester Martin Boevée. Een uitgebreide brief van een anoniem persoon heeft blootgelegd dat het voor, tijdens en na het Baggerfestival van vijf jaar geleden niet goed zou zitten tussen enerzijds de gemeente met in haar kielzog Stichting Baggerfestival en anderzijds de horeca-ondernemers die deelnamen aan het tweedaagse festijn. Verschillende horeca-ondernemers hebben bevestigd dat zij zich bestolen voelden omdat na de prijsverhoging van 1,75 euro per consumptie naar 2 euro 50 eurocent per consumptie is geclaimd in plaats van de afgesproken 25 eurocent. Tevens was door een merkwaardige actie van de burgemeester de muntenadministratie in de war geschopt waardoor de controle was weggevallen. PRO Sliedrecht heeft een vertrouwelijk raadsdebat aangevraagd waarin zij van B & W wil horen of er sprake is van een vertrouwensbreuk binnen het college en wat de stand van zaken is met betrekking tot de advisering van Jaap Pop. De oud-burgemeester van Haarlem is op aanraden van de Commissaris van de Koningin gevraagd het college van adviezen te voorzien. Op beide vragen is via dit persbericht al antwoord gekomen. Een vertrouwelijk raadsdebat lijkt dan ook niet meer nodig te zijn alhoewel het feit dat er politiek-bestuurlijke spanningen zijn in het college natuurlijk wel vragen oproept. Bijvoorbeeld hoe die spanningen zijn ontstaan en waarom de burgemeester nu een stap terugdoet.

Persconferentie

Veel openheid van zaken is er nog altijd niet. Misschien verandert dat als er een persconferentie wordt gehouden. De gemeente wil aankomende maandag een persbijeenkomst beleggen, maar dient dit nog wel af te stemmen met de provincie. Naast de waarnemend burgemeester is het ook de bedoeling dat de wethouders aanschuiven of in elk geval één van hen.

Gedeputeerde

Van de Vondervoort is een ervaren bestuurder en heeft op dit vlak een lange staat van dienst. Ze is vanaf april 2007 gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland met de portefeuille Samenleving, Integraal gebiedsprogramma Oude Rijnzone, grondbeleid en Provincie Nieuwe Stijl. Van 2004 tot april 2007 was ze waarnemend burgemeester in de gemeenten Drechterland en Zaanstad. Ze was van 1994-1998 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet Kok, van 1986-1994 wethouder in de gemeente Groningen en vanaf 1978 gemeenteraadslid. De functie van waarnemend burgemeester en gedeputeerde zijn niet verenigbaar. Daarom legt Van de Vondervoort haar functie als gedeputeerde neer. Ze blijft wel lid van Provinciale Staten.

advertentie
advertentie