Sociale Dienst voert eigen bijdrage in voor alle Wmo-voorzieningen

15 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sociale Dienst Drechtsteden voert per 1 september 2011 een eigen bijdrage in voor alle Wmo-voorieningen, met uitzondering van rolstoelen. Dat heeft het Drechtstedenbestuur woensdag 13 april besloten. ,,De maatregel is nodig om de stijgende kosten in de Wmo beheersbaar te houden", aldus woordvoerder Alex Buchinhoren.

De eigen bijdrage geldt voor het gebruik van hulpmiddelen (behalve voor rolstoelen), vervoersfaciliteiten en woonvoorzieningen. Een eigen bijdrage wordt één keer geheven, ongeacht het aantal toegekende Wmo-voorzieningen. Buchinhoren: ,,Iemand die nu één eigen bijdrage betaalt voor hulp in het huishouden, betaalt straks niet nog eens een eigen bijdrage wanneer een andere voorziening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt verstrekt. Het is wel mogelijk dat de huidige bijdrage verhoogd wordt."

Inkomensafhankelijk

De eigen bijdrage wordt inkomensafhankelijk. Dat betekent dat iedereen wordt belast naar draagkracht. Mensen met een hoger inkomen betalen straks meer dan mensen met een lager inkomen. Er is wel een maximum gesteld aan de hoogte van de eigen bijdrage. Mensen met een minimuminkomen worden ontzien. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) die de eigen bijdragen voor de Sociale Dienst int, gaat de hoogte van de eigen bijdrage vaststellen. Alle gebruikers van een Wmo-voorziening worden hierover door het CAK geïnformeerd.

Beheersbaar

De invoering van een eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen maakt deel uit van een pakket maatregelen dat de Sociale Dienst neemt om de stijgende kosten in de Wmo beheersbaar te houden. ,,Het aantal klanten dat een beroep doet op de Wmo is de laatste jaren flink gestegen en daarmee ook de kosten", licht Buchinhoren toe. ,,Dit komt mede door de toenemende vergrijzing in deze regio. Naar verwachting zullen deze kosten in de toekomst nog meer stijgen omdat de gemeenten van het Rijk een lagere uitkering krijgen voor de financiering van de Wmo. Daarnaast worden vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) steeds meer zorgtaken naar de gemeenten overgeheveld, die extra kosten met zich meebrengen."

Voor meer informatie: Alex Buchinhoren (078) 770 7006.

advertentie
advertentie